Corbyn gjenvalgt som leder av Labour

Grasrota i Labour sørget for at venstreorienterte Jeremy Corbyn ble gjenvalgt som leder av det britiske arbeiderpartiet. Men uroen i partiet er ikke over med det.

BRITAIN-POLITICS-LABOUR-PARTY

Jeremy Corbyn er gjenvalgt som Labour-leder i Storbritannia. Søndag åpner landsmøtet i Liverpool.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Med størst støtte blant grasrota i det britiske Labour er det klart at Jeremy Corbyn (67) får fortsette som leder av Labour.

– Vi har vært igjennom en fantastisk valgkamp, vi har mobilisert mange og vi har klart å endre det politiske ordskiftet i dette landet, sa Jeremy Corbyn fra talerstolen til sine tilhengere denne uken.

Bitter partistrid

Få tror likevel på at Corbyns sosialistiske agenda vil føre til at labour igjen får førersetet i britisk politikk. Sammen med en traumatisk Brexit-strid er nettopp det bakgrunn for at Owen Smith utfordret Corbyn som leder av partiet som mistet regjeringsmakten i 2010.

BRITAIN-POLITICS-LABOUR-CORBYN

Jeremy Corbyn er gjenvalgt som leder av Labour, men mange tror ikke han noensinne vil klare å få labour tilbake i regjeringskontorene.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Men mye kan tyde på at Labour har en lang vei å gå før alle sår er leget etter Brexit i juni. Partiets hjerte har blødd siden.

Motstanderne av Corbyn sier han er for venstreorientert for velgerne som dermed flykter over til det konservative partiet. Det gir i sin tur den konservative regjeringen støtte for å stramme inn i velferdspolitikken, samtidig som skilsmissen fra EU fører Storbritannia ytterligere ut til høyre i politikken.

BRITAIN-POLITICS-LABOUR

Owen Smith utfordret Jeremy Corbyn som leder av det britiske arbeiderpartiet.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

Corbyns støttespillere mener på sin side at Brexit er et uttrykk for folks frustrasjon over at forskjellene øker i samfunnet. For dem vil Corbyns politikk være det mest fornuftige svaret på det.

Advarer mot Corbyn som leder

Tidligere Labour-leder Neil Kinnock har advart mot gjenvalg av Corbyn. Til BBC sier han at krisen i Labour er den verste siden 1930-tallet, og at han ikke tror han kommer til å oppleve noen Labour-regjering i sin levetid.

Han får støtte av David Miliband, som tapte lederkampen mot sin bror Ed i 2010, skriver NTB.

Diskusjonene i partiets framtid vil nok fortsette ut i de sene nattetimer i Liverpool der Labour holder sitt landsmøte denne helgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt