Hopp til innhold
Urix forklarer

Obamas IS-taktikk under press

Terrorangrepene i Paris kan tvinge frem en kraftig militær opptrapping fra USAs side. Obamas strategi er under press. Hillary Clinton sier IS må bekjempes med alle midler.

VIL TRAPPE OPP:

En sortkledd Hillary Clinton lovet i nattens debatt i Iowa å trappe opp kampen mot IS.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Amerikanerne er sterkt preget av de barbariske angrepene i Paris. De minner dem om deres nasjonale traume fra 2001, og mange uttrykker at nå er det nok.

Selv i en meningsmåling tatt opp før grusomhetene i Frankrike, sier 52 prosent av de spurte av USA må sette inn flere soldater i kampen mot IS.

I nattens debatt mellom Hillary Clinton og hennes to demokratiske rivaler Bernie Sanders og Martin O'Malley fikk USAs lite effektive kamp mot IS en sentral plass.

Barack Obama

Barack Obama ankommer G20-møtet i Tyrkia, i et Europa som er sterkt preget av terroren i Paris.

Foto: SAUL LOEB / Afp

– Vi må bekjempe IS med alle midler. Det holder ikke å sette dem ut av spill, sa Hillary Clinton. Med alle midler trakk hun imidlertid fram økt etterretningssamarbeid og diplomati før militære midler. Men det blir stadig tydeligere at det er omfanget av det siste bidraget amerikanerne må vurdere på nytt.

Obamas grove feilvurdering

Obamas langsomme og halvhjertede IS-strategi har mislyktes. Bare et knapt døgn før det smalt i Paris, sa presidenten i et intervju med ABC News at han mente USA har klart å svekke IS kraftig, og at en langsom kamp mot organisasjonen vil fortsette i flere år framover.

Men det er altså en fullstendig feilvurdering. USA har konsentrert seg om luftangrep for å slå ut sentrale IS-ledere. Det hjelper imidlertid lite av Jihadi John og andre er drept når nettverket klarer å gjennomføre så koordinerte og omfattende angrep uten å bli oppdaget.

Selv de mest hardkokte eksperter her er sjokkerte, og et spørsmål de stiller seg er dette:

Fikk terroristene ordren om å angripe direkte fra IS eller var angrepet i Paris koordinert lokalt av folk som er inspirert av organisasjonen?

Hvis det siste er tilfelle, blir det enda vanskeligere å demme opp mot og bekjempe terrororganisasjonen og dens sympatisører.

Festung USA

Blant Republikanerne er fordømmelsen av Obamas IS-strategi naturlig nok total.

Donald Trump og andre presidentkandidater mener også Europa og Frankrike har seg selv og takke på grunn av sine åpne grenser og strenge våpenlovgivning.

Han vil ikke slippe en eneste syrisk flyktning inn i USA, og vil sende ut de som allerede er her. Slike uttalelser gir ham nå til å øke oppslutningen på meningsmålingene igjen.

Hillary Clinton mener 65.000 flyktninger fra Syria bør få komme til USA etter at de har gjennomgått grundig bakgrunnssjekk.

Etter terroren i Paris er det imidlertid ventet at amerikanernes holdning til akkurat det vil bevege seg mot høyre.

Laster innhold, vennligst vent..
Barn i Agartala i India viser solidaritet med ofrene etter terroangrepene i Paris
Foto: JAYANTA DEY / Reuters

.

SISTE NYTT

Siste nytt