Hopp til innhold

Clinton har landet i Norge

Torsdag kveld landet USAs utenriksminister Hillary Clinton i Norge. – Hun vil sende et tydelig signal, tror diplomat.

Flyet med Hillary Clinton lander på Gardermoen

Flyet med Hillary Clinton landet på Gardermoen like før kl. 23 torsdag kveld.

Foto: NRK

Hillary Clinton er i Norge for å holde et innlegg på en helsekonferanse som arrangeres av Utenriksdepartementet i Oslo Rådhus. I den forbindelse vil hun også ha samtaler med Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og overlevende fra Utøya-masakeren.

Helse og Arktis

Forrige gang en amerikansk utenriksminister var i Norge var da Condoleezza Rice kom hit i 2007. Den gang stod Midtøsten på programmet. Nå handler det om helsepolitikk og nordområder.

På fredagens konferanse vil, i tillegg til Støre og Stoltenberg, bistandsminister Heikki Holmås, barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen delta. I tillegg til flere norske og internasjonale eksperter.

Det er Utenriksdepartementet som har tatt initiativ til denne konferansen, som har som mål å øke den internasjonale innsatsen for kvinner og barns rettigheter og helse.

Rundreise

Clinton kom i kveld fra Danmark og er på en rundreise i Europa der hun, foruten Norge, skal besøke Sverige, Armenia, Georgia før hun reiser hjem fra Tyrkia.

Og det er lagt opp til et forholdsvis travelt program i de to dagene hun er her i landet. Etter at Clinton har møtt Støre i UD i morgen tidlig går turen til Akershus og møte med statsminister Jens Stoltenberg, før hun har fått en kort audiens på slottet.

Deretter er det helsekonferansen i Oslo Rådhus. Der hun i tillegg til et innlegg og en pressekonferanse skal møte overlevende etter Utøya-massakren.

Klokken 18 flyr hun videre til Tromsø sammen med Støre for å snakke med om Nordområdesatsningene og besøke Fram-senteret som skal bli det permanente sekretariatet for Arktisk Råd.

– Vil sende et signal

Og her ligger nok hovedgrunnen til Clintons besøk i Norge.

– Clinton ønsker nok å sende et tydelig signal om at USA holder et øye med hva som skjer i nordområdene. Store selskaper investerer store summer og hun vil nok signalisere at hun klarer å ha flere tanke i hodet samtidig, og at hennes verden ikke bare handler om Pakistan, Afghanistan og Irak, sier en anonym oslobasert diplomat til nyhetsbyrået Reuters i dag.

USA skiller seg fra alle de øvrige sju faste medlemslandene i Arktisk Råd ved at de ikke har ratifisert FNs havrettskonvensjon. Dermed er USA blant annet formelt forhindret i å fremme sokkelkrav ut over 200-milssonen utenfor Alaska overfor FNs kontinentalsokkelkonvensjon.

Norge fikk som første land aksept for sine krav i april 2009. Russland, Grønland og Canada står nå for tur med sine krav som strekker seg inn i Polhavet.

Bush-administrasjonen snudde på tampen av sin regjeringstid i sin motstand mot å avgi jurisdiksjon til et FN-organ. Obama-administrasjonen har hatt en ratifisering som mål, men det er først nå de tar kampen opp i Washington med Hillary Clinton som en viktig spydspiss.

– For en amerikansk utenriksminister som arbeider hardt for at USA skal ratifisere FNs havrettskonvensjon, er det ingen steder som er viktigere å besøke enn Tromsø, sa Jonas Gahr Støre til NTB i går.

SISTE NYTT

Siste nytt