NRK Meny
Normal

Skremt av kraftige etterskjelv

Chile ble rammet av to nye, kraftige etterskjelv som skremte folk ut på gatene i natt. Innbyggerne i jordskjelv- og flodbølgerammede Constitucion rømte opp i åsene etter at et tsunami-varsel ble sendt ut.

Chilensk bolig

Familien har skrevet beskjeden på sitt jordskjelvrammede hus: Vi er OK.

Foto: C. Vera / Scanpix/Reuters

Tsunami-varselet ble trukket etter en halvtime. Ingen er meldt skadd av de to skjelvene, som hadde en styrke på 5,9 og 6,0.

Over 800 døde

Fire dager etter at jordskjelvet og flodbølgene rammet kysten av Chile er antall bekreftet omkomne steget til 802. Fortsatt letes det i ruinene etter overlevende og omkomne. Mange hundre er savnet, og stadig nye omkomne blir funnet.

Spesielt i kyststrøkene som ble rammet av flodbølgene, er tallet på savnede høyt.

Over 8000 tonn nødhjelp er distribuert til nå i de rammede områdene, ifølge innenriksminister Patricio Rosende. Soldater i pansrede kjøretøyer vokter matutdelingen. Men familier i mer fjerntliggende strøk klager over at de ikke har sett noe til hjelpen. De etterlyser særlig medisiner til barna.

- På landsbygda har vi ikke fått noen ting, sier Juana Rodriguez til nyhetsbyrået AFP. Hun bor i Puerta Verde utenfor Constitucion med 35 andre familier.

- Vi trenger vann, bleier, melk, sier hun.

Norsk fabrikk plyndret

Soldater har nå kontroll over de byene der innbyggere tidligere plyndret butikker og hjelpesendinger. 14.000 soldater er sendt til de rammede byene.

En norsk bedrift ble raidet i går. 3000 mennesker tok seg inn på fiskefor-fabrikken Ewos i havnebyen Coronel. Den ligger to mil sør for Concepcion, byen som ble hardest rammet i skjelvet.

Rundt 200 tonn hvetemel ble stjålet fra fabrikken.

LES OGSÅ: Norsk fabrikk plyndret i Chile

Til tross for at Chile er en av Latin-Amerikas rikeste land, har myndighetene hatt store problemer med å takle katastrofen, som ble forårsaket av et kraftig jordskjelv som ble målt til hele 8,8 i styrke.

- Enormt arbeid venter

- Arbeidet med gjenoppbygging blir enormt, sa Chiles president Michelle Bachelet i en tale til Chiles innbyggere i går. Mange av Chiles viktigste næringsveier, fra jordbruk og fiske til turisme og handel, er ødelagt i skjelvet.

- Vi vil arbeide for å løfte landet opp av ruinene, lovet presidenten.

Rundt 2 av landets 16 millioner innbyggere er direkte rammet av jordskjelvet og de påfølgende flodbølgene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt