NRK Meny
Normal

Storbritannia trakk seg fra millionkontrakt i Saudi-Arabia

LONDON (NRK): Storbritannia har plutselig trukket seg fra budkampen om en omstridt fengselskontrakt i Saudi-Arabia. Dette skjer samtidig som en pensjonert brite er dømt til 360 piskeslag for å ha laget vin i det samme landet.

BRITAIN-POLITICS/ Britain's Prime Minister David Cameron leaves Number 10 Downing Street to attend Prime Minister's Question Time at Parliament in London

Storbritannia og statsminister David Cameron har trukket seg fra budrunden om en attraktiv fengselskontrakt i Saudi-Arabia. Dette skjer samtidig som en britiske statsborger er dømt til pisking for å være i besittelse av hjemmelaget vin i det samme landet.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Fengselskontrakten har en verdi på £5,9 millioner, eller over 70 millioner norske kroner. Den britiske regjeringen trakk seg tirsdag fra budkampen, med begrunnelsen om at den i stedet skulle konsentrere seg om hjemlige forhold.

Strid innad i regjeringen

Det har lenge vært strid om budrunden på grunn av Saudi-Arabias dårlige rykte for brudd på menneskerettighetene. Labour-leder Jeremy Corbyn har vært sterk motstander av at Storbritannia skulle inngå kontrakt med regimet. Men også innad i regjeringen har det vært motstand. Tidligere utdanningsminister og nå nyutnevnt justisminister, Michael Gove, har ifølge avisen The Times lenge ønsket å skrote avtalen, men har vært blokkert fra å gjøre det av andre ministre.

Blant andre skal utenriksminister Philip Hammond ha omtalt motstanden som «naiv», samtidig som utenriksdepartementet har fryktet for at en kansellering ville få følger for de diplomatiske båndene mellom landene.

Saudi-Arabia har i flere tilfeller utvekslet etterretningsinformasjon med Storbritannia, som ifølge kilder i utenriksdepartementet kan være avgjørende for å forhindre terrorangrep på britisk jord.

Bestefar dømt for å oppbevare hjemmelaget vin

Samtidig med at Storbritannia trekker seg fra budkampen, er det også økende bekymring for helsen til en 74 år gammel britiske statsborger som er dømt til 360 piskeslag for besittelse av hjemmelaget vin.

Karl Andree har sittet fengslet i Saudi-Arabia i over et år etter at han ble stanset med vinen i bilen sin, uten så langt å ha blitt pisket.

Downing Street nummer 10 har understreket at de to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, men kanselleringen av budet kommer utvilsomt på et delikat tidspunkt.

– Dette er en svært bekymringsfull sak. Vi har flere ganger tatt opp denne saken de siste ukene, sa en talsperson for statsminister David Cameron i dag.

Trøblete forhold tidligere

Saudi-Arabia domstoler og straffesystem er under sterk vestlig kritikk. Ifølge Amnesty International har regimet henrettet 175 personer i løpet av det siste året. Utroskap er blant sakene som kan bli straffet med døden.

Forholdet mellom de to landene har flere ganger tidligere blitt satt på prøve. I 1997 risikerte to britiske sykepleiere å ha bli halshugget da de var mistenkt for å ha drept en australsk sykepleier.

Daværende statsminister Tony Blair reiste personlig til landet for å møte den saudiarabiske prinsen. Senere ble de to løslatt.

Tidligere i år tok prins Charles opp saken til den fengslede bloggeren Raif Badawi, som er dømt til ti års fengsel, bøter og 1.000 piskeslag for å ha skrevet krenkende om islam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt