Cameron: – Skuffet over å ikke bli informert, men vi må vise forståelse

Britenes statsminister David Cameron benyttet anledningen i Underhuset til å understreke at det er terroristene som er ansvarlige for det «avskyelige» gisseldramaet i Algerie.

David Cameron orienterte Underhuset om situasjonen i Algerie fredag formiddag.

SE VIDEO: Cameron sier terrorangrepet i Algerie fremsto som stort og godt koordinert da han informerte den britiske Underhuset fredag.

Storbritannias statsminister David Cameron orienterte fredag sine kolleger i Underhuset om situasjonen i Algerie.

Den britiske statsministeren David Cameron åpnet med å fordømme gisseltakerne og å kalle hendelsen for «avskyelig».

– Vi må være absolutt tydelige på hvem sin skyld dette er. Det er terroristene som er de ansvarlige for det som har skjedd, understreket Cameron da han skulle informere sine politiske kolleger i Underhuset fredag.

Ifølge Cameron fremstod terrorangrepet i Algerie som stort, godt koordinert og tungt bevæpnet, og at Mokhtar Belmokhtar ledet terroristene.

– Jeg fordømmer denne avskyelige handlingen, og vi må gjøre alt vi kan for å jakte ned de som er ansvarlige, la han til.

– Skuffet over å ikke bli informert

Cameron redegjorde også for hvordan kommunikasjonen mellom algeriske myndigheter og ham selv hadde foregått. Torsdag uttalte en talsperson for den britiske statsministeren at Cameron aldri fikk noe forvarsel om militæraksjonen i Algerie.

– Mr. Cameron gjorde det klart at han hadde foretrukket å bli informert om aksjonen på forhånd, sa talspersonen, ifølge BBC.

Fredag gjentok Cameron at de britiske myndighetene ikke bli varslet i forkant av hærens angrep på gassanlegget BP driver sammen med Statoil.

– Jeg legger ikke skjul på at vi ble skuffet over å ikke bli informert i forkant, men jeg synes vi skal vise forståelse for algeriske myndigheter, som stod overfor en enorm og umiddelbar trussel, sa Cameron.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

David Cameron

– Jeg legger ikke skjul på at vi ble skuffet over å ikke bli informert i forkant, men jeg synes vi skal vise forståelse for algeriske myndigheter, som stod overfor en enorm og umiddelbar trussel, sier britenes statsminister David Cameron.

Foto: Ap

Ser behovet for å styrke båndene med Nord-Afrika

Ifølge Cameron fortalte algeriske myndigheter i ettertid at de ikke rakk å advare Storbritannia på forhånd fordi de anså situasjonen som en umiddelbar trussel da gisseltakerne forsøkte å flykte med gislene fra gassanlegget.

Flere av gislene og gisseltakerne skal ha blitt drept i angrepet, men noe antall har foreløpig ikke blitt bekreftet offisielt.

– Takk og lov, så kan jeg si at antallet drepte briter er færre enn tallet som har versert, 30, men jeg vil ikke gå nærmere inn på dette av sikkerhetshensyn, sa Cameron.

Han sier de har økt sikkerheten ved diplomatiske poster og energianlegg i Algerie-regionen.

Cameron mente også at burde gisseldramaet og kommunikasjonen med Algerie være en lekse å lære – at det er behov for at Storbritannia bedrer sitt samarbeid med regionen i Nord-Afrika, som tradisjonelt og historisk har tettere bånd til Frankrike.

– Vi må forstå og samarbeide bedre med landene i denne regionen framover, påpekte Cameron.

Heller ikke Norge fikk noen advarsel i forkant

Aksjonen mot terroristene begynte like etter klokka 12 torsdag.

Det norske utenriksdepartementet bekreftet ved 15-tiden at det foregikk en militæraksjon ved anlegget i In Aménas i Algerie.

Heller ikke de var blitt advart i forkant, noe de sa ville ha vært å foretrekke, men verken utenriksminister Espen Bart Eide eller statsminister Jens Stoltenberg ville kritisere algeriske myndigheter, «selv om de også stilte spørsmålet om gislenes sikkerhet var i høysetet» under den militære aksjonen.

Ved 12.30-tiden fredag meldte nyhetsbyrået Ap at den militære redningsaksjonen ved gassanlegget i In Almein fortsatt ikke var avsluttet.

TV-kanalen Ennahar melder at 18 gisseltakere er drept av den algeriske hæren.

Espen Barth Eide får beskjed om at en nordmann er i sikkerhet i Algerie. Reporter: Martin Fjørtoft.

SE VIDEO: Her får Eide beskjed om at en nordmann er i sikkerhet


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt