Hopp til innhold

Brexit et mareritt, mener finsk politiker

BRUSSEL/BERLIN/OSLO (NRK): Kraftige reaksjoner i Europa på Storbritannias valg om å forlate EU. «Et dårlig mareritt» sier Finlands tidligere statsminister, Alexander Stubb

BRITAIN-EU-POLITICS-VOTE-BREXIT

KREVER VALG SOM STORBRITANNIA: Politikere i flere land krever nå en lignende avstemning lik den Storbritannia har holdt for å melde seg ut av EU

Foto: ROB STOTHARD / Afp

En av de første politiske reaksjonene fra ledere i Europa kom fra Finland.

– Vær snill å fortelle meg at jeg fortsatt sover og at dette bare er et dårlig mareritt. Det twittrer Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb som første reaksjon på britenes valg om å melde seg ut av EU.

Laster Twitter-innhold

Stubb var statsminister i Finland i 2014–2015 og finansminister inntil denne uken. Han viser til at resultatet i Storbritannia vil utvikle seg i tre stadier:

  1. Krise
  2. Kaos
  3. Sub-optimal løsning

Hvor vi er nå, er ikke den tidligere finske statsministeren sikker på.

Tyskland trist

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier beklager britenes beslutning om å forlate EU. – Nyhetene fra Storbritannia denne morgenen er virkelig en kalddusj. Dette ser ut til å bli en trist dag for Europa og for britene, skriver Steinmeier på Twitter

Laster Twitter-innhold

– Dette er et sjokk, jeg hadde aldri trodd britene faktisk kom til å stemme for dette. Dette er en katastrofe for Storbritannia og det vil også skape problemer for EU i begynnelsen. Det sier politisk redaktør i Der Spiegel Christoph Schult til NRK.

Politisk redaktør Christoph Schult i Der Spiegel

SJOKK SOM GIR MULIGHETER: Politisk redaktør i Der Spiegel Christoph Schult mener britenes valg vil skape problemer først, men så gi muligheter for Europa.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Når det er sagt vil fordelene for EU av at britene går ut overskygge ulempene mener Schult.

Han mener dette gir muligheter til å utvikle Europa uten en britisk bremsekloss. Og viser til at britene over flere tiår har blokkert helt sentrale skritt for mer samhandling og integrering i EU.

Schult tror både EU og Storbritannia kommer til å gå på en umiddelbar økonomisk smell ved Brexit. På lengre sikt tror han Storbritannia kommer til å tape mest.

Tysklands statsminister Angela Merkel har tidligere sagt at hun mener uansett utfall av folkeavstemningen i Storbritannia om EU-medlemskapet bør britene delta i samtaler om EUs fremtid. Hun har gjentatte ganger uttrykt støtte til de kreftene som ønsket at britene skulle forbli EU-medlemmer.

Berlinerne våkner opp til en av de varmeste dagene i året. Normalt ville forsidene vært fulle av stoff om været, om temperaturer mellom 30–35 grader, men i dag er det Brexit de er opptatt av.

To tyskere joggende i Berlin

TYSKE REAKSJONER I Berlin våknet folk opp til strålende vær og nyheten om at Storbritannia har stemt for å melde seg ut av EU

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Det er helt umulig å vite hvilken betydning dette kommer til å ha. Det britene har gjort ved å ha denne avstemningen skaper så mye usikkerhet. Tyske medier har også skrevet mye om at dette vil være dårlig for alle, men nå er det altså avklart. Det kommer til å ha negative virkninger men det kommer ikke til å bli en undergang, sier Friedrikke Sziegoleit til NRK

Sammen med mannen startet hun dagen med en joggetur i Berlin mens de diskuterer resultatet.

– For EU tror jeg ikke det vil ha noen betydning på lang sikt, men for Storbritannia tror jeg det blir verre, sier Jürgen Pranschke til NRK.

Svart dag i EU parlamentet

– Det er en svart dag for Europa, siden vi nå mister en av de største partnerne i EU.

Peter van Dalen

IKKE FORNØYD I EU: EU parlamentariker Peter van Dalen frykter konsekvensene for Storbritannias valg om å melde seg ut av EU

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Dette er mer enn kraftig oppvekker, dette handler om eksistensen og fremtiden til EU, sier EU parlamentariker Peter van Dalen til NRK.

– Jeg håper EU lederne innser at de ikke kan fortsette slik de gjorde før. Nå trenger vi endringer raskt. Og hvis de ikke kommer noen endringer vil vi se en dominoeffekt i land som Finland, Sverige, Danmark og Nederland, som da også vil kreve en slik avstemning. Det er på tide å endre EU nå sier Peter van Dalen.

Hva vil nå skje her i Europaparlamentet?

– Det vil innkalles til et hastemøte hvor topplederne her vil diskutere situasjonen, også forventer jeg at det vil bli et møte neste uke med politiske lederne fra alle EU landene for å diskutere hva som skjer nå.

Hva vil skje med de britiske medlemmene?

– Det vil forhandles i to år om britenes løsrivelse. Så i de neste to årene vil hele den politiske scenen her i Europa være nede, dominert av disse forhandlingene sier Peter van Dalen fra EU hovedstaden Brussel til NRK.

Krever avstemning i Nederland

I Nederland går den innvandringskritiske politikeren Geert Wilders nå ut å krever at også Nederland må holde en folkeavstemning om EU.

Laster Twitter-innhold

– Det nederlandske folket fortjener også en folkeavstemning. Frihetspartiet krever derfor en avstemning om Nexit, en nederlandsk utmelding, sier Wilders i en uttalelse etter at det var klart at utsiden hadde fått flertall i Storbritannia.

Motstanden mot EU vokser i Nederland, og Wilders Frihetsparti har gjort det skarpt på flere meningsmålinger fram mot valget i mars neste år.

Le Pen vil også stemme

Også lederen for ytre høyre i fransk politikk, Marine Le Pen, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU og krever en lignende folkeavstemning i Frankrike.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal Front på Twitter.

Partiet gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember, og Marine Le Pen planlegger å stille som kandidat i det franske presidentvalget neste år.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt