NRK Meny
Normal

Brende: Norge vil sende skip til Middelhavet så fort som mulig

ROMA (NRK): Norge gir 50 millioner kroner til humanitære tiltak i Afrika etter flyktningkatastrofen i Middelhavet. Nå satser Norge også å få på plass et skip før 1. august.

Børge Brende møtte Italias utenriksminister Paolo Gentiloni i dag. Han var takknemlig for norges løfter om hjelp.

Det kunngjorde utenriksminister Børge Brende da han møtte Italias utenriksminister Paolo Gentiloni i Roma i dag.

– Vi setter alle ressurser inn nå på å få på plass det skipet raskest mulig, sier Børge Brende uten at han presiserer når et skip kan være på plass, men understreket at de jobber for å få til dette før 1. august.

  • Se video fra møtet:
    Børge Brende møtte Italias utenriksminister Paolo Gentiloni i dag. Han var takknemlig for norges løfter om hjelp.

Vil møte EU

Tidligere i dag fortalte også statsminister Erna Solberg at de nå ser på muligheten for å få på plass et skip før 1. august som de tidligere har satt som dato.

– Vi har ikke en frist 1. august, i vårt vedtak står det 1. august eller tidligere, sier Solberg som viser til at det europeiske grensepolitiet, Frontex uttrykte ønske om båt fra 1. august under et møte sist uke, men Solberg understreker at Norge kan sende en båt tidligere dersom det kommer et ønske om det.

På spørsmål om regjeringen har gitt beskjed til EU om de kan stille med skip tidligere, svarer Solberg:

– Vi hadde et møte med EU om dette i starten av forrige uke. Det har skjedd dramatiske ting siden da, og vi kommer til å være i kontakt med EU om hvordan vi kan bidra, både når det gjelder å få skip raskere på plass og andre ting.

Forebyggende tiltak

Norges utenriksminister er i Roma i forbindelse med de pågående redningsaksjonene i Middelhavet, og mange har kritisert den norske regjeringen for ikke å ha bidratt nok i arbeidet med å redde de mange tusen flyktningene som nå tar seg over havet til Italia og Hellas.

– Norge gir 50 millioner kroner til tiltak for flyktninger og migranter i transittland i Afrika, for å forebygge at enda flere legger ut på den farlige ferden over Middelhavet, sier utenriksminister Børge Brende.

Ifølge Utenriksdepartementet så skal pengene hovedsakelig gå til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sin innsats i afrikanske transittland, for blant annet flyktninger fra Syria og Eritrea.

Kan sende båt tidligere

I går ble det kjent at Norge stiller med et fartøy som kan være på plass den 1. august og mange har ment at dette er for sent.

– Det er et akutt behov i Middelhavet nå. Vi må være til stede i havet før båtene kantrer, og vi må plukke dem opp hvis vi ikke er der når de kantrer. Vi må ta imot dem med medisinsk hjelp nå, og vi må hjelpe Italia, Malta og Kypros nå, sier Røde Kors-presidenten Sven Mollekleiv til NRK.

Ifølge Brende så vil bistanden bli gitt til «FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), andre FN-organer og andre som jobber med å løse krisen».

Det ble tidligere meldt at det var mellom 60 og 67 millioner kroner (7-8 millioner euro) som var øremerket til flyktningkrisen. Dette blir nå nedjustert, melder NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt