NRK Meny
Normal

BP: Vellykket «static kill»

Oljeselskapet BP opplyser i dag at «static kill»-prosedyren som skulle tette lekkasjen i Mexicogolfen, har vært vellykket.

En BP-ansatt på broen om bord på Helix Q4000

En BP-ansatt på broen om bord på «Helix Q4000».

Foto: Gerald Herbert / Ap

Ifølge BP har prosedyren hatt det «ønskede utfallet».

«Trykket i brønnen er nå under kontroll», opplyser BP i en pressemelding. «Static kill»-prosedyren går ut på å pumpe spesiallaget borevæske, «drilling mud», inn i den lekkende brønnen for å presse oljen tilbake. Deretter skal det pumpes ned sement for å plombere hullet.

«Drilling mud» er vannbaserte eller oljebaserte væsker tilsatt kjemikalier. Disse væskene kan komme opp i 100 kroner pr liter.

106 dager med oljelekkasje

Arbeidet med «static kill» begynte i går , og det var ventet at prosedyren kunne ta opp til to og en halv dag å gjøre ferdig. Skip pumpet borevæske ned i brønnen i åtte timer. Nå blir brønnen overvåket for å sikre at det hydrostatiske trykket holdes ved like.

Se animasjon av prosessen med «static kill»:

Video Animasjon - Static kill, BPs oljebrønn

Mer borevæske kan bli pumpet ned dersom BP mener det er nødvendig.

Helt sikkert om alt er i orden får man ikke vite før en avlastningsbrønn blir boret i nærheten i løpet av de kommende ukene.

Oljelekkasjene fra brønnen i Mexicogolfen er målt til hele 4,9 millioner fat, nær 780 millioner liter . Ulykken er med det regnet som tidenes verste av sitt slag.

Når BP nå lykkes med å kontrollere lekkasjen fra brønnen, skjer det 106 dager etter eksplosjonen om bord i oljeriggen «Deepwater Horizon» 20. april.

BPs static kill-prosedyre i Mexicogolfen

En robotarm i bruk i BPs static kill-prosedyre i Mexicogolfen.

Foto: BP / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt