Bosnisk general dømt til livstid for Srebrenica-massakren

Den bosnisk-serbiske generalen Zdravko Tilimor er i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) funnet skyldig i folkemord for sin rolle i Srebrenica-massakren i 1995.

Zdravko Tolimir

Rettssaken mot den folkemordtiltalte serbiske generalen ble innledet i Haag i februar 2010.

Foto: MICHAEL KOOREN / Afp

Aktoratet la ned påstand om livstidsdom for generalen i august i år, og flertallet av dommerne var enige.

– Forbrytelsene var massive i sitt omfang, alvorlige i sin styrke og knusende i sin kraft, sa rettens formann Christoph Flügge da han leste opp dommen.

Tolimir var blant annet anklaget for sin rolle i massakrene i Srebrenica, som en av sju nestkommanderende under den bosnisk-serbiske hærens øverstkommanderende, Ratko Mladic. Også Mladics sak går i ICTY.

Erklærte seg ikke skyldig

Zdravko Tolimir

Tolimir valgte å føre sitt eget forsvar under rettssaken, og erklærte seg ikke skyldig.

Foto: SAVA RADOVANOVIC / AP

Rettssaken mot den nå 64 år gamle serbiske generalen ble innledet i Haag i februar 2010. Tolimir valgte å føre sitt eget forsvar, og erklærte seg ikke skyldig.

Til sammen åtte tiltalepunkt ble reist mot Tolimir, deriblant folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Av de åtte tiltalepunktene ble Tolimir funnet skyldig i sju av dem, blant annet forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Dommerne fant ikke at aktoratet kunne bevise at Tolimir sto bak deportasjon i forbindelse med angrepene mot Srebrenica og Zepa øst i Bosnia

Tredje mest ettersøkte

Tiltalen mot Tolimir gjelder tiden da han var i ledelsen for den bosnisk-serbiske hæren fra 1992 til 1995.

Tolimir var en utøver av «den nådeløse planen» for å fordrive den bosnisk-muslimske befolkningen fra Srebrenica og Zepa i Øst-Bosnia, ifølge aktoratet ved krigsforbryterdomstolen.

I løpet av rettssaken har aktoratet hevdet at Mladic stolte på at Tolimir «langsomt skulle kvele Srebrenica og Zepa» i et forsøk på å få den muslimske befolkningen til å «gi opp håpet om å overleve».

Han var nummer tre på listen over ettersøkte krigsforbrytere fra det tidligere Jugoslavia, og ble tatt til fange i mai 2007.

Minst 7.475 menn og gutter ble drept i massakren i Srebrenica i juli 1995.

NRK kommer med mer

SISTE NYTT

Siste nytt