Hopp til innhold

Krigsforbryter-mistenkt general tatt

Bosnier-serberen Zdravko Tolimir er mistenkt for medvirkning til etnisk rensing i Bosnia mellom 1992 og 1995.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen og lederen Carla Del Ponte får nå utlevert en ny ettersøkt krigsforbryter fra det tidligere Jugoslavia.

Foto: PAUL VREEKER / SCANPIX

Den internasjonale domstolen  for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia bekrefter i kveld at generalen er tatt.

Tolomir var ettersøkt av domstolen og var en av de nærmeste medarbeiderne av den bosnisk-serbiske hærsjefen, Ratko Mladic

 

Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir

Foto: SAVA RADOVANOVIC / AP

Generalen er nummer tre på listen over ettersøkte krigsforbrytere fra det tidligere Jugoslavia, og var blant de seks som fremdeles ikke er tatt. Alle er serbere og inkluderer Mladic og Radovan Karadzic.

Sikkerhetskilder opplyser at Tolomir holdes i byen Banja Luka, der det nå forberedes transport til Haag. Han skal ha blitt arrestert i en aksjon på grensen mellom den serbiske delen av Bosnia og Serbia.

Serbisk håp

Samtalene mellom Serbia og EU ble fryst i fjor da Beograd ikke arresterte Ratko Mladic. EU har sagt at samtalene kan bli gjenopptatt dersom Serbia viser konkret vilje til å arrestere ettersøkte personer.

Derfor er det nå optimisme om at samtalene kan bli gjenopptatt.

Arrestasjonen kommer en uke før Haags sjefsanklager, Carla Del Ponte, drar til Serbia.

Hun er den personen EU mest sannsynlig vil rådføre seg med før unionen bestemmer seg om den vil styrke båndene til Serbia.

Del Ponte, som sier Mladic skjuler seg i Serbia med støtte fra grupper i politiet og hæren, har tidligere bedt EU om å holde på presset mot Serbia ved å avstå fra samtaler.