Boris Johnson: – Vi skal gjøre Storbritannia til det beste stedet på kloden

Boris Johnson har gitt flere ledende brexit-forkjempere ledende roller i sin nye regjering og lover at Storbritannia går ut av EU 31. oktober.

– Storbritannias nye regjering står overfor en enorm oppgave på et avgjørende punkt i landets historie, sa Boris Johnson da han avholdt sitt første regjeringsmøte.

Han åpnet sin første tale til Underhuset la han vekt på to hovedoppgaver for ham og regjeringen.

Skal gjøre Storbritannia til verdens beste land

– Vi skal levere brexit den 31. oktober for å forene og revitalisere Storbritannia, og vi skal gjøre dette landet til det beste stedet på kloden.

Johnson sa det var mer enn sannsynlig å tenke seg at Storbritannia vil ha vi ha best økonomi i Europa, og at landet vil stå i sentrum for et nytt nett av handelsavtaler.

Britenes nye statsminister sa også at utbygging samferdselssektoren og digitalisering kommer til å lukke det han kalte produktivitetsgapet mellom nord og sør i Storbritannia.

– Våre barn og barnebarn kommer til å leve lenger og lykkeligere liv, og de kommer til å ha bedre helse, sa Johnson.

Johnson foretrekker myk brexit

Johnson snakket også om viktigheten av å oppfylle kravet om løsrivelse fra EU 31. oktober for å sikre fortsatt tro på demokratiske spilleregler i befolkningen.

– Jeg foretrekker at vi folater EU med en gjensidig avtale, og tror det fortsatt er mulig selv i dag. Jeg kommer til å jobbe for en slik løsning, men dette må være klart: avtalen som ble fremforhandlet av min forgjenger (Theresa May, red.anm) har blitt avvist tre ganger av Underhuset, sa Johnson.

Han sa at intet land som ønsket å beholde sin verdighet og selvrespekt hadde kunnet si ja til å gi fra seg sin uavnhengighet slik han mener deler av avtalen gjorde. Johnson sa videre at Storbritannia er bedre forberedt på å forlate EU enn mange tror.

– Men vi er ikke så forberedt som vi burde være, sa Johnson.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som har gratulert Johnson med utnevnelsen til statsminister i Storbritannia.

Laster Twitter-innhold

Ifølge en oversikt BBC har laget, kommer Johnsons regjering til å se slik ut:

British PM Johnson holds his first cabinet meeting
Foto: Pool New / Reuters
Boris Johnson var ordfører i London fra 2008 til 2016. Så ble han utenriksminister, men gikk av på grunn av Brexit. Nå er han tilbake som statsminister og holdt sitt første regjeringsmøte torsdag.
 • Statsminister: Boris Johnson er tidligere borgermester i London og en av pådriverne i brexit-kampanjen. Johnson var i en periode utenriksminister i Theresa Mays regjering.
 • Finansminister: Sajid Javid var innenriksminister i Theresa Mays regjering. Han er uttalt EU-skeptiker, men støttet likevel Remain under brexit-avstemmingene.
 • Justisminister: Priti Patel er tidligere statsråd for internasjonal utvikling og en svoren tilhenger av brexit. Har sagt at Boris Johnson er den eneste som kan redde brexit og det konservative partiet.
 • Utenriksminister: Dominic Raab er en overbevist tilhenger av brexit. Har vært klar på at brexit skal finne sted 31. oktober uansett om det fremforhandles en avtale med EU eller ikke. Trakk seg som brexit-minister i Theresa Mays regjering fordi han ikke kunne stå inne for forhandlingsresultatet.
 • Brexitminister: Stephen Barclay har vært brexitminister siden november 2018. Barclay stemte for å forlate EU, og er ansvarlig for å forberede Storbritannia på brexit.
 • Visestatsminister: Ministerposten uten portefølje skal fylles av Michael Gove. Gove håpet selv å bli de konservatives nye leder etter at May trakk seg, men måtte se seg slått i prosessen. Gove var en av pådriverne for kampanjen for å forlate EU.
 • Forsvarsminister: Ben Wallace er tidligere sikkerhetsminister og kjempet for at Storbritannia skulle forbli i EU. Wallace har advart mot en såkalt hard brexit uten en fremforhandlet avtale med EU.
 • Minister for internasjonal handel: Liz Truss har støttet Boris Johnsons kandidatur som leder i det konservative partiet, og har støttet kravet om en hard brexit dersom det ikke oppnås en avtale med EU. Har erfaring som statsråd i flere departementer.
 • Helse- og sosialminister: Matt Hancock meldte seg på i lederkampen for å ta over ledervervet i det konservative partiet, men trakk seg da han ble nummer seks i den første avstemmingen blant partiets representanter i underhuset. Etter dette har han støttet Boris Johnsons kandidatur. Har vært både kultur- og helseminister i tidligere regjering.
 • Miljø- og klimaminister: Theresa Villiers har støttet Boris Johnson hele veien i kampen om ledervervet i det konservative partiet. Hun har tidligere vært Nord-Irlandminister. Villiers har sagt at hun vil støtte en såkalt hard brexit.
 • Utdanningsminister: Gavin Williamson er tidligere forsvarsminister og blir sett på som en nøkkelfigur i det konservative partiet. Williamson hadde ansvaret for partidisiplinen da David Cameron ledet partiet, og var kjent for å ha en tarantella ved navn Cronus på skrivebordet sitt.
 • Kulturminister: Nicky Morgan blir sett på som en av de mektigste og mest innflytelsesrike kvinnene i parlamentet. Morgan har tidligere vært utdanningsminister.
 • Næringsminister: Andrea Leadsom anses som en av det konservative partiets mest prominente kvinnelige politikere. Kjempet og tapte lederkampen i partiet mot Theresa May etter å ha uttalt at det at hun var mor gjorde henne bedre egnet til vervet enn May. Har vært klima- og miljøminister og støttet den delen av partiet som ville ut av EU.
 • Bo- og nærmiljøminister: Robert Jenrick er tidligere finansminister og har vært klar på at han mener Boris Johnson er den eneste som kan redde det konservative partiet. Til tross for dette støttet han de delene av partiet som ønsket å bli værende i EU.
 • Arbeids-, pensjons-, kvinne- og likestillingsminister: Amber Rudd advarte tidligere mot en såkalt hard Brexit, men sier hun har endret mening. Rudd har tidligere vært både arbeids- og pensjonsminister og innenriksminister.
 • Internasjonal utviklingsminister: Alok Sharma har støttet Boris Johnson i lederkampen i partiet. Han ville opprinnelig at Storbritannia skulle bli værende i EU, men etter at nederlaget var et faktum, har åpnet for en såkalt hard brexit.
 • Transportminister: Grant Shapps har blitt sett på som et talent i det konservative partiet. Han gikk inn for at Storbritannia skulle forbli i EU, men etter folkeavstemningen har han sagt at han støtter Brexit av hele sitt hjerte.
 • Walesminister: Alun Carins har støttet lederkandidaturet til Boris Johnson og har sagt at Storbritannia må forberede seg på en såkalt hard Brexit.
 • Skottlandminister: Alister Jack.
 • Nord Irlandminister: Julian Smith har vært det konservative partiets sjefsinnpisker siden november 2017.
 • Leader of Lords: Baroness Evans.
 • Party Chairman: James Cleverly.

SISTE NYTT

Siste nytt