Tillerson: – USA kan bli værende i klimaavtalen

WASHINGTON DC (NRK): Utenriksminister Rex Tillerson sa i dag at USA kan bli værende i Parisavtalen om klima, dersom betingelsene er de rette.

Rex Tillerson

– Presidenten sier at han er åpen for å finne de rette betingelsene hvor vi kan forbli i et engasjement med andre nasjoner om det som vi alle mener er en utfordrende situasjon, sa Tillerson om Parisavtalen.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Det har de siste dagene vært meldinger fram og tilbake om USA kan tenkes å komme tilbake til Parisavtalen. På tv-programmet «Face the Nation» sa utenriksminister Rex Tillerson i dag at president Trump er åpen for å finne en løsning for å kunne bli værende i avtalen:

– Presidenten sier at han er åpen for å finne de rette betingelsene hvor vi kan forbli i et engasjement med andre nasjoner om det som vi alle mener er en utfordrende situasjon, sa Tillerson på TV-programmet.

Seint i går kveld kom nyheten om at president Donald Trump likevel ikke ønsket å trekke USA ut av Parisavtalen.

– USA sier at de ikke vil reforhandle Parisavtalen, men at de vil prøve å gå gjennom vilkårene som forplikter dem til den på nytt, sa EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete til The Wall Street Journal.

Annonserte utmelding i juni

Donald Trump annonserer at USA trekker seg ut av klimaavtalen.

I juni annonserte Donald Trump at USA var på vei ut av Parisavtalen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

I juni annonserte Trump at USA ville trekke seg ut av den omfattende klimaavtalen som ble undertegnet av 195 land i 2015. Selv om USA skulle opprettholde denne beslutningen, tar det tre år før man kan trekke seg ut, slik at USA fortsatt vil sitte sammen med de andre nasjonene og diskutere klima.

Den siste utviklingen, at USA nå vurderer å forbli i avtalen, kom fram under møtet Major Economies Forums om klimaforandringer i Montreal i Canada på lørdag. I møtet er 30 klimaministre samlet for blant annet å få fortgang i hvordan Parisavtalen kan gjennomføres i praksis.

Det var i etterkant av dette møtet EUs klimakommissær Aria Cañete sa at USA på nytt vil engasjere seg i Parisavtalen.

Motstridende meldinger

Men så kom det motstridende meldinger fra Det hvite hus, noe som ikke har vært uvanlig i denne presidentperioden. I en uttalelse herfra står det:

«Som presidenten har gjort klinkende klart, kommer USA til å trekke seg ut om vi ikke kan få nye vilkår som er mer gunstig for vårt land.»

Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), deltok i møtet i Montreal Også han avviste at USA hadde snudd om Parisavtalen:

USA sitter fortsatt ved bordet

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Vidar Helgesen avviste lørdag nyheten om at USA skulle være på vei inn i Parisavtalen igjen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er dessverre ikke riktig at USA har snudd. Det standpunktet USA har gjentatt i dag er at USA kan komme til å forbli i avtalen dersom de får bedre betingelser. Men en reforhandling er vi alle klare på at ikke er aktuelt, så det er egentlig ikke så mye nytt som EUs kommissær har gitt uttrykk for, sa Helgesen på telefon fra Canada.

Helgesen sa at han ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen når som helst. USA sitter fortsatt ved bordet, siden det tar flere år å trekke seg ut av avtalen.

– Det er konstruktive signaler og positiv deltakelse fra USA, det er bra og kan gi håp om at de vil komme til bedre konklusjoner etter hvert. Men de har altså ikke ennå kommet til noen snuoperasjon, så klima- og miljøministeren.

Utenriksministeren bekrefter

Men alt i dag tidlig her i USA kom det en bekreftelse fra utenriksminister Tillerson om at man er i gang med denne snuoperasjonen. Tillerson bekreftet de tidligere anklagene fra Trump-administrasjonen om at avtalen legger større byrder på USA enn deres største handelspartner og konkurrent: Kina. Men han understreket samtidig at president Trump nå er åpne for at USA kan forbli i avtalen.

Tillerson krevet ingen reforhandling av avtalen, noe som også har blitt avvist av de andre avtalepartnerne, men at USA ønsket å se på betingelsene i avtalen på nytt. Han forklarte ikke nærmere hva han mente med "å se på betingelsene på nytt".

Trumps overraskelser

USAs president Donald Trump har de siste ukene overrasket mange ved å gjennomføre forhandlinger med sine politiske konkurrenter i Det demokratiske partiet og få til enighet om bevilgninger til katastrofeområdene i Texas og Florida, om gjeldstaket og om at ulovlige innvandrere som kom til USA som barn skal få lov til å bli.

Å endre standpunkt til Parisavtalen kan være nok en politisk snuoperasjon fra en president som nå ønsker å få gjennomført politiske beslutninger. Trump har flere ganger blitt stanset av sine egne, republikanerne, fra å få vedtatt lovendringer i Kongressen. Hans egen datter Ivanka Trump og svigersønnen Jared Kushner har vært en ivrige talspersoner for at USA skal forbli i Parisavtalen. Etter at Trump har sett hvordan de kraftige orkanene Harvey og Irma har ødelagt hus og infrastruktur i Texas og Florida, kan disse to ha fått sterkere kort på hånden i sin påvirkning av presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt