Hopp til innhold

Bondevik nektes visum til Kina

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik skulle i går lede et møte i Kirkens Verdensråd i den kinesiske byen Nanjing, men før helgen fikk han vite at han ikke får reise inn i Kina.

Kjell Magne Bondevik

Kinesiske myndigheter nekter tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik innreise.

Foto: TONY KARUMBA / Scanpix/AFP

Kjell Magne Bondevik er den eneste av tretti tilreisende til møtet i Kirkens Verdensråd i Kina, som ikke har fått visum, skriver Aftenposten. Bondevik er den mest profilerte av en lang rekke nordmenn som er nektet innreise i Kina etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

– Jeg fikk beskjed om at ambassaden her i Oslo ikke hadde fått nødvendig autorisasjon fra Beijing fra å utstede visum, og ellers ingen begrunnelse, sier Bondevik til NRK.

Persona non grata

I oktober 2002 ble Bondevik tatt varmt imot av makthaverne i Beijing. President og partileder Jiang Zemin fortalte den norske regjeringssjefen hvor imponert han var av Norge, og ba Bondevik hilse til Kong Harald.

Ti år senere er Bondevik blitt persona non grata i Kina. I går skulle han lede et møte i Kirkens Verdensråd i Nanjing i den sørlige Jiangsu-provinsen. Men fredag fikk han altså vite at han ikke får visum. Bondevik tolker dette politisk.

– Det må jo være en politisk begrunnelse bak en slik visumnekt.

– Uforståelig og uheldig

– Jeg synes dette er uheldig. De klarer nok å gjennomføre møtet uten meg, men jeg skulle jo gjerne vært der. Jeg må bare konstatere at kineserne, snart to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, fortsatt driver på med markeringer, sier han til avisen.

Bondevik mener det er nærliggende å tro at fredsprisutdelingen er en viktig årsak bak visumnekten, til tross for at han ikke hadde noe med tildelingen å gjøre.

– Jeg uttalte meg positivt til at Xiaobo fikk den, men hadde ikke noe formelt med utdelingen å gjøre. At kineserne holder på med slike markeringer så lang tid etter er for meg ganske uforståelig, sier Bondevik til NRK.

En lang rekke nordmenn er nektet innreise til Kina etter pristildelingen i 2010. Blant annet har to komiteer på Stortinget måttet avlyse planlagte turer dit.

Støre reagerer

Norske myndigheter ble før helgen koblet inn i saken, uten at dette hjalp.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Aftenposten at UD har tatt opp saken med kinesiske myndigheter.

– Vi stiller oss undrende til den avgjørelsen, sier han, og mener det har vært litt for mange avslag på ulike nivåer, sier han til Aftenposten.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden i Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt