Hopp til innhold

Bombe skulle utløses med mobiltelefon

To pakker som fredag ble stanset på vei fra Jemen til USA, var bomber, bekrefter politiet i Dubai. Den ene bomben skulle ifølge CNN utløses med mobiltelefon.

US-ATTACKS-BRITAIN-YEMEN

CNN har lagt ut bilder som viser at kretskortet er koblet til en blekkpatron som er dekket av hvitt pulver.

Foto: Afp

To pakker som fredag ble stanset på vei fra Jemen til USA, var bomber, bekrefter politiet i Dubai.

– Bomben var forberedt på en profesjonell måte hvor en stengt elektrisk krets var koblet opp til en mobiltelefon med sim-kort gjemt inne i printeren, står det i en uttalelse fra Dubai-politiet, skriver NTB.

Les også: Obama: Eksplosiv i to flypakkar

– Kretskortet er demontert fra mobiltelefon

I pakken, som ble funnet på flyplassen East Midlands-flyplassen sentralt i England, skal det ha ligget en blekkpatron for en skriver. Ifølge bilder CNN har publisert er den dekket av hvitt pulver. Et kretskort er koblet til den.

Flere kilder sier til den amerikanske TV-kanalen at bomben skulle utløses ved hjelp av en mobiltelefon. Ingeniør Olivier Clerc hevder at den elektroniske komponenten ser ut til å være et kretskort som demontert fra en mobiltelefon.

– Størrelsen og formen på PCB-kretskortet er typisk for mobiltelefoner, påstår Olivier Clerc som har utarbeidet en fotoanalyse på CNNs oppfordring.

Clerc er utviklingssjef for hardware i en USA-basert delprodusent for mobiltelefoner.

Airports Suspicious Packages

En fargepulverkassett som kan ha inneholdt sprengstoff, ble fredag oppdaget om bord i et transportfly i England. Pakken med fargepulverkassetten var på vei fra Jemen til en synagoge i USA.

Foto: Ap

Får støtte av kilde

Ingeniørens analyse for støtte av informasjonen fra en nær kilde i etterforskningen. Kilden hevder at enheten syntes å være utformet for å bli detonert av en mobiltelefon.

Politibildet viser at kretskortet er montert med skruer, metall og plastfragmenter. Amerikanske politikilder har også at eksplosiver ble pakket inn i skriverens tonerkassetter.

Mobiltelefoner har blitt mye brukt av terrorgrupper som et middel for å utløse bomber.

– Store menger med PETN

Den samme kilden hevder at det ble funnet mengder med det høyeksplosive sprengstoffet pentaerythritol trinitrate (PETN), som var store nok til å utløse en kraftig eksplosjon. Bare seks gram av materialet er nok til å sprenge et hull i skroget på et fly.

USA-YEMEN/PLANE

Et politihelikopter sirkler over konteinere som tilhører et amerikansk fraktselskap på East Midlands Airport i Midt-England.

Foto: Darren Staples / Reuters/Scanpix

Det samme sprengstoffet ble brukt i det mislykkede forsøket på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta annen juledag i fjor. Al-Qaida på den arabiske halvøy har påtatt seg ansvaret for dette angrepet. Mannen hadde mer enn 80 gram PETN gjemt i underbuksa.

Ifølgen den samme kilden var det større mengder PETN i fredagens forsendelser fra Jemen til USA.

Internasjonalt samarbeid

– USA vil takke kongeriket Saudi-Arabia for hjelp til å skaffe fram opplysninger, som bidro til å understreke hvor overhengende trusselen fra Jemen var, sier John Brennan, antiterrorrådgiver i Det hvite hus.

Ifølge Det hvite hus bidro også flere etterretningstjenester enn den saudiarabiske til at pakkene ble oppdaget.

Obamas antiterrorrådgiver Brennan sier at Storbritannia, De forente arabiske emirater og flere andre land framskaffet opplysninger som bidro til avsløringen.

SISTE NYTT

Siste nytt