Bølge av bilbomber i Irak

Til sammen 13 bilbomber har rammet byen Bagdad og Basra i dag. Over 60 personer er døde og nær 200 skadet.

Ti ulike bilbomber har gått av i løpet av morgentimene i de irakiske byene Bagdad og Basra. Døds- og skadetallene er store.

SE VIDEO: En av bombene i Basra rammet byens hovedbusstasjon.

I Bagdad rammet bombene hovedstadens sjiaområder.

Ti bomber, plassert i biler, gikk i morgentimene og utover formiddagen av i ulike bydeler i byen. Bombene eksploderte både nær et travelt marked og ved en stor busstopp.

Seks timer senere var det innbyggerne i Shaab, en bydel nord i hovedstaden kjent for sin store stadion, som ble rammet. Også her gikk bomben av i nærheten av et marked, hvor det var mange folk samlet.

I tillegg eksploderte en bombe nær en buss med iranske pilegrimer, på vei til sjiahelligdommen Al-Askaria-moskeen som ligger i Samarra, 12 mil utenfor Bagdad.

I Basra, oljebyen sør i landet hvor mange av innbyggerne er sjiamuslimer, eksploderte to biler fylt med sprengstoff ved byens hovedbusstasjon og utenfor en restaurant like ved et travelt marked.

Til sammen er godt over 60 mennesker bekreftet døde i løpet av dagen mens antallet som er påført skader nærmer seg 200.

Scene skal ha vært sterke i begge byene, med mat, legemsdeler og bygningsrester som fløy om hverandre i luften.

– Men dette vil ikke skremme oss fra å leve våre vanlige liv. Vi skal utfordre og bekjempe terrorisme, uansett hva som skjer, sier en sta Basra-innbygger, Taliba Dakhil, vestlige nyhetsbyråer.

Han var rett utenfor busstasjonen da det smalt.

Den siste bomben i Bagdad kom få minutter etter at statsminister Nouri al-Maliki hadde lovet at regjeringen vil ta en grundig gjennomgang av sikkerhetssituasjonen i landet og myndighetenes strategi knyttet til den. Han gjorde det klart at det vil bli rokeringer blant de ansvarlige, både på toppnivå og i midtsjiktet.

– Jeg forsikrer dere om at de (sekteriske militante grupper red.anm.) ikke vil klare å bringe oss tilbake i den sekteriske konflikten, sa al-Maliki, omringet av sine to visestatsministre og sin forsvarsminister.

For situasjonen i Irak er svært alvorlig. På fire dager er over 300 mennesker døde.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bilbombe i sunnistrøk i Bagdad

Ødeleggelsene var store i sjiastrøket Kamaliyah i Bagdad da en av to bomber rammet i formiddag.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Hevn på hevn

Volden mellom sjiamuslimske og sunnimuslimske grupper har de siste ukene eksplodert og er nå det verste nivået siden 2006–2007 da Irak var på randen av borgerkrig.

Fredag ble over 60 personer drept da en bombe eksploderte i et forretningsstrøk i Bagdad og en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften utenfor en moské i Baquba – i forbindelse med at personer som var drept dagen før skulle gravlegges. Da var målet sunnimuslimer.

Onsdag og torsdag var det sjiamuslimer i Bagdad og den nordlige byen Kirkuk som ble rammet på samme måte. Da mistet nærmere 40 mennesker livet mens langt flere såret.

De to siste døgnene har også en rekke politistasjoner og politiposter blitt angrepet.

Alle ligger i provinsen Anbar, hvor sunnimuslimske grupper har organisert sterke protester mot den sjialedede regjeringen de siste månedene og hvor myndighetene den siste uken av april sendte inn styrker for å bryte opp protestene.

Et angrep på en veisperring i byen i Haditha (19 mil vest for Bagdad) etterlot sju eller åtte døde politimenn. I Rawa (26 mil nordvest for Bagdad) ble boligen til en politisjef, en politistasjon og flere politiposter angrepet. Minst fire tjenestemenn ble drept.

I nærheten av Ramadi (provinshovedstaden) ble 10 politimenn angrepet og bortført.

Forsøket på å frigi dem endte i dag i et blodbad, ifølge opplysninger fra irakiske medier.

Minst 12 politimenn og soldater ser ut til å ha mistet livet, ifølge den siste opptellingen på åstedet. Det er foreløpig uklart om de kidnappede ble drept av sine kidnappere eller i skuddvekslinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bevæpnet gruppe med sunnimuslimer i Ramadi

En gruppe med bevæpnede sunnimuslimer i Ramadi poserer for AFP-fotografen. De har siden desember protestert mot det de hevder er angrep fra regjeringen mot alle sunnimuslimer.

Foto: AZHAR SHALLAL / Afp

Verste måned på fem år

April ble den verste dødsmåneden i Irak på fem år, med 700 døde. Og mai ser ikke til å bli noe særlig bedre.

Volden har særlig eksplodert siden myndighetene slo til mot protestsamlingspunktene.

Sunnimuslimer hevder seg marginalisert, forfulgt og feilaktig beskyldt for terrorisme – bare fordi de er sunnimuslimer.

Irak har offisielt fem store befolkningsgrupper: sjiamuslimske arabere (60 prosent), sunnimuslimske arabere (18 prosent), kurdere (18 prosent som i hovedsak er sunnimuslimer) og turkmenere (2-3 prosent hvor halvparten er sunnimuslimer). I tillegg kommer kristne arabere, assyrer og persere.

Baath-partiet som hadde makten i landet fra 1968 til 2003 var en maktbase for sunnimuslimene. Etter den amerikanske invasjonen og Saddams Husseins fall, skiftet maktforholdene. Nå er det sjiamuslimene med støtte fra kurderne som styrer.

De nye makthaverne har ikke maktet å bygge bro over til sunnimuslimene, som av den amerikanske okkupasjonsmakten ble sparket fra alle posisjoner, fra topp til bunn, i det irakiske styringsapparatet. Ideen var å rense ut alle Saddam-lojale og bygge «nye Irak» fra bunnen av.

Strategien har i ettertid ikke vist seg særlig vellykket. Foruten at det etterlot seg et stort og langvarig maktvakuum, økte det også kløftene mellom gruppene.

Regjeringen har de siste ukene gitt ordre om å løslate fengslede sunnimuslimer og hevet lønnen til sunnimuslimske militser som kjemper mot Al Qaida-tilknyttede sunnigrupper, men de store og underliggende årsakene tas ikke tak i.

I tillegg splitter den bitre borgerkrigen i Syria – som går etter religiøse skillelinjer – også Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt