Hopp til innhold

Bloomberg: Norge blant de beste i kampen mot korona

New Zealand er best. Norge får 6. plass. Landene øverst på listen har bekjempet viruset effektivt, samtidig har de begrenset skadevirkningene for økonomien.

Statsminister Erna Solberg besøker smitteteltet på Haukeland sykehus.

PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg da hun besøkte smitteteltet på Haukeland sykehus i mai.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Koronapandemien har utfordret våre oppfatninger av hvilke land som kan takle en helsekrise best, skriver nettavisen Bloomberg.

Avanserte økonomier som USA og Storbritannia har blitt overveldet av smitte. Andre land, også utviklingsland, har overrasket positivt. Blant dem er Pakistan og Bangladesh.

Aller best er New Zealand. Totalt 25 døde av covid-19 i en befolkning på 5 millioner. Der lever folk nå praktisk talt uten viruset, skriver Bloomberg.

Tilskuere på en rugbykamp i Dunedin, New Zealand. Tett i tett med folk, livet er tilbake til det normale.

Tilskuere på en rugbykamp i Dunedin, New Zealand. Tett i tett med folk, livet er tilbake til det normale.

Foto: Joe Allison / AP

De nordiske land kommer godt ut

Finland ligger like foran Norge, Danmark like bak. Smitteverntiltak, et effektivt helsevesen, testing og sporing, er viktig grunner til dette, mener Bloombergs analytikere,

Et annet viktig bidrag til at landene har lyktes er en sterk begrensning i grensepasseringer – spesielt inn til Norge og Finland.

Sverige kommer på 16. plass. Selv om mange eldre har dødd av covid-19 i Sverige, kommer landet bedre ut enn mange andre europeiske land.

Skadevirkningene på økonomien blir sannsynligvis ikke så merkbare i Sverige som i andre land.

Grensekontroll

Skjerpet grensekontroll og innreisebegrensninger har bidratt til at særlig Norge og Finland har fått lavere smittetall, står det i Bloombergs undersøkelse

Foto: Vidar Ruud / NTB

Samhold og ansvarsfølelse

Japan klarer seg også godt, sammen med de nordiske land.

– I Skandinavia og Japan er det lite ulikhet mellom folk og de opptrer disiplinert, sier professor og epidemiolog Alan Lopez, ved Universitetet i Melbourne i Australia til Bloomberg.

Han mener at det fører til større samforståelse og samhold – og dermed forståelse for smitteverntiltak.

Bloomberg har lagt inn ti kriterier i sin rangering av landene. Antall smittede og døde, er åpenbare kriterier, men også smitteverntiltak og helsevesenets håndtering av de covid-19-syke. I tillegg er pandemiens virkninger på økonomien og samfunnet for øvrig tatt med i vurderingen.

Det er verdens 53 land med et bruttonasjonalprodukt på over 200 milliarder dollar som er tatt med i undersøkelsen.

US President Donald Trump - vaksineforskning i Morrisville, North Carolina on July 27, 2020

President Donald Trump besøkte vaksineforskere i Morrisville, Nord Carolina i Juli. Milliarder er investert i vaksineforskning under det føderale programmet Warp Speed.

Foto: JIM WATSON / AFP

USA imponerer på ett punkt

Den lite effektive håndteringen av viruset i USA er et av de mest sjokkerende utviklingstrekk ved pandemien, står det i granskingen til Bloomberg.

USA nærmer seg 266.000 døde og 13 millioner smittede, ifølge de siste tall fra Worldometer onsdag.

USA kom seint i gang med sin kamp mot viruset. Det har manglet medisinsk materiell og verneutstyr for helsepersonell. Koordineringen av testing og sporing har også vært mangelfull, skriver Bloomberg.

Men på ett område overgår USA alle andre land. Det er satsingen på vaksiner mot covid-19.

President Donald Trump har bevilget 18 milliarder dollar (160 milliarder kroner) til vaksineforskning. Den amerikanske regjeringen er også den i verden som har bestilt mest vaksine, hele 2,6 milliarder doser.

Det bidrar til at USA tross alt kommer på 18. plass i rangeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt