Hopp til innhold

Blir både parti- og regjeringssjef

I dag takket Vladimir Putin ja til å lede partiet Jedinnaja Rossija på kongressen i Moskva. Fra før har han takket ja til å bli regjeringssjef når han viker sete i presidentstolen 7. mai for Dmitrij Medvedev.

Putin taler i TV
Foto: HO / REUTERS

Dermed blir Putin den første regjeringssjef både i Sovjet-æraen og i det postkommunistiske Russland som får en selvstendig platform for makt.

Putin og Medvedev

Putin får makten av Medvedev.

Foto: POOL / REUTERS

Det var lydig applaus da Putin takket for tilliten. Men både Vladimir Putin og påtroppende president Dmitrij Medvedev var politiske læregutter hos en av de som virkelig bekjempet ettpartistaten USSR, borgermester Anatolij Sobtsjak i St.Petersburg.

Viktige aktører

Sammen med Boris Jeltsin var Sobtsjak og Putin viktige aktører da det antidemokratiske statskuppet i Kreml kom 19. august 1991.

Putin i bakgrunnen

Vladimir Putin i bakgrunnen for Borgermester Anatolij Sobtsjak i St.Petersburg, sommeren 1991.

Foto: EVN

En statsminister i Sovjetunionen og Russland har aldri hatt selvstendig makt overfor Kommunistpartiets generalsekretær og siden den russiske presidenten.

- Jeg kunne aldri kalle verken utenriksministeren, forsvarsministeren eller KGB-sjefen inn på teppet, det kunne bare stats- og partisjef Mikhail Gorbatsjov, sa regjeringsjef Nikolaj Rysjkov til NRK.

Han var statsminister i Sovjetunionen fra 1985 til 1990.

Rent flertall i begge kamre

Statsminister Nikolaj Rysjkov i NRK-programmet ” Velkommen 3. Oktober 1989

Foto: Anatolij Kuprianov / NRK

Nå får Vladimir Putin full kontroll med både føderasjonsrådet (senatet) og dumaen (2.kammeret) fordi partiet han skal lede har rent flertall i begge kamre.

Makten som regjeringsjef får han fra påtroppende president Dmitrij Medvedev.

Formelt kan presidenten uten videre sparke statsministeren i Russland. Men da må presidenten nominere en ny, og den nye statsminister skal godkjennes av lovgiverne.

Ved å kombinere vervene som partisjef og regjeringsjef får Putin en selvstendig basis i forhold til presidenten som ingen statsminister har hatt før ham i Moskva.

Prioriterer innenriks

I dag listet Putin opp hva han vil prioritere i innenrikspolitikken, som blir hans hovedoppgave fremover i Russisk politikk:

  • Reformere utdanningsystemet
  • Bekjempe fattigdom
  • Styrke forsvaret.

I forrige uke lovet påtroppende president Dmitrij Medvedev å bygge én million boliger per år fremover.

Russere på fastlønn bor på sju kvadramteter per familiemedlem, og da er gang, kjøkken og do fratrukket. Mer enn 30 prosent lever også under den offisielle fattigdomsgrensen.

Og mens det knapt finnes innovasjon i russisk økonomi, viser velkjente beregninger, som Yukos-beregningen fra 2003, at produktiviteten ligger 30 ganger under tysk nivå.

Dette er i sum det som Putin nå må få reformert da han sa i dag:

- Vi har kun tatt beskjedne skritt for å bekjempe fattiggdommen i Russland.

Tilbake til Nyheter-forsiden

SISTE NYTT

Siste nytt