Hopp til innhold

Ble nektet militærtjeneste

Matti Saari ble for to år siden funnet usikket til militærtjeneste.

Matti Saari
Foto: - / AFP

Overlevende etter skoletragedien tirsdag skal ha fortalt politiet at gjerningsmannen opptrådte svært aggressivt og at ingen hadde mulighet til å gjøre motstand.

Les: Politiet: - Reine slaktinga

I dag er det også blitt kjent at Matti Saari for to år siden ble kjent uskikket til å fullføre militærtjenesten, og dermed virker det enda mer underlig at politiet likevel mente at han var skikket til å inneha mordvåpenet, en Walter 22 halvautomatisk pistol.

18-åringen som sto bak skolemassakren i Finland

Pekka-Eric Auvinen.

Foto: STF / AFP

Pistolen ble kjøpt i en butikk i Jokela, den lille byen der 18 år gamle Pekka Eric Auvinen i november i fjor drepte åtte mennesker og seg i en lignende massakre som den i Kauhajoki.

Etterforskningsleder Jari Neulaniemi sier det er flere likheter mellom de to.

- De er veldig like, og gjerningene deres er veldig like. Saari kjøpte pistolen i Jokela, de spilte noen av de samme dataspillene, og besøkte samme sider på Internett. Men vi har ingen beviser som tilsier at de hadde kontakt med hverandre, sier Neulaniemi.

Video nsps_upload_2008_9_25_19_7_52_42.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Drapsmannen var uskikket til å fullføre militærtjenesten for to år siden.

Tekstmeldinger skaper frykt

Det skal ikke mye til å skremme opp folk i Finland i disse dager. Og politiet er full beredskap etter at mange det siste døgnet har mottatt meldinger på sine mobiltelefoner det det trues med at noe forferdelig kan komme til å skje.

Flere steder har også skoler blitt stengt etter at det er ringt inn bombetrusler, og selv om de fleste av disse blir betraktet som guttestreker, så må politiet ta dem alvorlig.

For i Kauhajoki er folk fremdeles i sjokk etter at 22 år gamle Matti Juhana Saari tirsdag drepte 10 personer og seg selv. På dette lille stedet har alle noe kjente som nå er borte.

- En av våre venner ble skutt og døde. Vi er kommet for å tenne et lys for å minnes henne, sier finske Noora Tammisto.

Opplysninger som nå siver ut fra etterforskningen forteller at Matti Saari nærmest henrettet elevene som var i klasserommet han selv skulle vært i tirsdag formiddag. Bare tre av de som var tilstede klarte å flykte unna.

Les: Ti personar drepne

Finlands innenriksminister Anne Holmlund og statsminister Matti Vanhanen

Innenriksminister Anne Holmlund.

Foto: Martti Kainulainen / AP

Får kritikk

Innenriksminister Anne Holmlund har fått mye kritikk i Finland etter skoledrapene på tirsdag.

Massakren i Jokela for snart et år siden førte til at regjeringen lovte å stramme inn Finlands liberale våpenlov. Men ingenting har skjedd, og spørsmålet er hvorfor. I Riksdagen i Helsingfors i dag ble Holmlund beskyldt for ikke å ha gjort jobben sin.

Innenriksministeren blir imidlertid sittende, og en ny og strengere lov mot håndvåpen kommer til våren.

SISTE NYTT

Siste nytt