Hopp til innhold

Fikk skylden for skolemassakrer

Å bli koblet til skoletragediene i Finland og på Columbine var forferdelig. Bare tanken på gjerningsmennene er ubeskrivelig - og media pekte oss ut som syndebukker, sier det tysk-amerikanske bandet KMFDM.

KMFDM og skoledrapsmennene Finland og USA

Pekka-Eric Auvinen, Dylan Klebold, Eric Harris og Matti Saari hørte alle på KMFDM.

Foto: Fotomontasje: kmfdm.net / Scanpix / Youtube / NRK

Det tyskamerikanske industribandet KMFDM er ett av flere band i industrisjangeren som har blitt knytta til skolemassemordere. Første gang det skjedde var på Columbine High School i USA.

- Det er forferdelig. Den musikken vi lager er ikke ment til å inspirere til vold, men det totalt motsatte, sier frontfigur Sascha Konietzko i KMFDM til NRK.

Hør intervjuet her.

Columbine-massakren i 1999

En dag i april i 1999 ble Sascha ringt av sin manager, og ba ham skru på TV-en.

- Jeg så mitt eget fjes på TV og lurte på hva i helvete som foregikk. Drapsmennene var fan av oss og de hadde sitert helt tilfeldige utdrag fra våre sangtekster som de la ut på internett. Det var bisart, og det utviklet seg til en heksejakt i mediene, sier Sascha på telefon fra Tyskland til NRK.

Etter Columbine-massakren var mediene først ute etter å ta KMFDM, senere Marilyn Manson som sto igjen og måtte ta støyten.

- Den vanvittige mediemaskina snudde seg til den mer kjente Manson og prøvde å gi ham skylda, enda Columbine-drapsmennene ikke en gang var fans av musikken hans, forteller Konietzko.

Filmskaper Michael Moore intervjuet Manson i dokumentarfilmen ”Bowling for Columbine”:

- Jeg forstår hvorfor de valgte meg. Jeg representerer det alle er redde for, fordi jeg sier og gjør det jeg vil, sier Marilyn Manson i filmen.

- Hvis du kunne si noe direkte til ungdommene og samfunnet i Columbine, hva ville du sagt? Spør Michael Moore.

- Jeg ville ikke sagt et eneste ord, jeg ville lyttet til hva de hadde å si – for det var det ingen gjorde, sier Manson.

Se klippet på Youtube her.

Marilyn Manson

Omstridt artist: Marilyn Manson.

Foto: BRANIMIR KVARTUC / AP

Midt i mediastormen, sendte Sascha Konietzko i KMFDM ut en tekst der han uttrykte sin medfølelse og sorg over at 14 elever og en lærer var drept.

KMFDM er et band med et aggressivt uttrykk, med systemkritiske tekster, noen som beskriver en livsstil på siden av det etablerte. En av tekstene som Columbine-drapsmennene siterte, er Stray Bullet - streifskudd på norsk.

- Det mediene ikke siterte, var at den fortsetter med streifskudd fra kjærlighetens løp, sier Konietzko.

Tragediene i Finland

Det Sascha Konietzko var aller mest redd for etter Columbine, var at noen ensomme ungdommer der ute skulle kopiere drapshandlingene. Men til Saschas store fortvilelse, var han også en av Pekka-Eric Auvinens favorittartister.

- Noen sa at det var en ny skoleskyting og at vi igjen var i medienes søkelys. Det var dette jeg fryktet mest, at andre ”copycats” skulle bli påvirket av omtalen fra de forrige skyteepisodene, sier han.

KMFDM

Sascha Konietzko (i midten).

Foto: Promo

Auvinen tok livet av 8 medelever etter at han blant annet hadde lagt ut skytevideoer med lydspor av KMFDM.

Matti Saari fra Jokela, som i sist uke tok livet av ti personer i skolemassakren i Kauhajoki, brukte musikk av industriartisten Wumpscut i sine nettvideoer, men noen har forfattet et kapittel i Wikipedia om KMFDM som hevder at Saari også hørte på KMFDM .

Paradoksalt nok kan omtalen av skoledrapene lede flere til nettsidene artistene bruker for å spre musikken sin.

- Ifølge våre nettansatte er det av og til noen med et åpenbart navn relatert til forskjellige skoledrap som ønsker å være venn av KMFDM på Myspace – og slikt filtrerer vi selvsagt bort. Vi passer på at ingen gir assosiasjoner til drapene, sier Sascha Konietzko.

I en mail til NRK skriver Wumpscut at han ikke ønsker å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP