Hopp til innhold

Bildt: Lite i Sveits som smitter

BRUSSEL (NRK): Sveits oppgjør med EU blir møtt med et skuldertrekk i Brussel.

Carl Bild sammen med Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski og Cathrine Ashton

I dag møttes EUs utenriksminister for å diskutere Midtøsten, men folkeavstemningen i Sveits var også et tema for Carl Bild, Radoslaw Sikorski og Cathrine Ashton.

Foto: JOHN THYS / Afp

Nabolandene Tyskland og Frankrike er bekymret for de nye arbeidsinnvandringsfiendtlige signalene som kommer fra Sveits.

– Dette vil skape problemer for Sveits, sier Tysklands utenriksminister Wolfgang Schaeuble, ifølge BBC, mens litt lenger vest er de bekymret for alpelandets forhold til resten av Europa.

– Det vil skade Sveits kun å tenke på seg selv, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– Får ikke konsekvenser

Mens i EUs hovedkvarter i Brussel er reaksjonene ikke så krasse.

– Det vil renne mye vann fra isbreene før vi ser konsekvensene av at Sveits avgjørelse om å begrense innvandringen fra EU, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til NRK i det han kommer til utenriksministermøtet i Brussel.

Han lar seg ikke hisse opp over alpelandets folkeavstemning i går.

– Etter hva jeg forstår skal nå den sveitsiske regjeringen fortelle hva dette betyr, og det har de tre år på å gjøre, sier han.

Hylles av ytre høyre

Mens EUs utenriksministere så ut til å ta det sveitsiske resultatet med fatning da de ankom et møte i Brussel i dag, så hyller høyrefløyen i Europa avgjørelsen om å begrense innvandringen.

Lederen av det britiske uavhengighetspartiet UKIP, Nigel Farage mener resultatet viser at Sveits har tatt opp kampen mot «mobbingen» fra de ikke-folkevalgte byråkratene i Brussel. Også franske Nasjonal Front støtter avgjørelsen og oppfordrer i dag Frankrike om å følge Sveits’ eksempel og stoppe masseinnvandringen.

I Østerrike mener det kontroversielle høyrepartiet FPO at en slik folkeavstemning ville ha gitt samme resultat der. Alle ser på dette som et tegn på frihet, noe Bildt er uenig i.

– Dette er ikke frihetselskende, tvert imot. De som har stemt nei er imot frihet for mennesker å bevege seg over grensene, og det er illevarslende. Dette rammer først og fremst den tyske arbeidskraften som kommer til Zürich, og folk der stemte ikke for denne innstrammingen. Det var det folk i alpebyene som gjorde, sier han.

Spår omkamp

Både den sveitsiske regjeringen og store deler av næringslivet har vært imot å begrense innvandringen. De mener at utenlandsk arbeidskraft bidrar positivt til økonomien. EU er Sveits største handelspartner og regjeringen har understreket betydningen av å opprettholde et godt forhold til EU.

Sveits har en rekke bilaterale avtaler med unionen, og skiller seg fra Norges forhold til EU ved at landet heller ikke er med i EØS. Dermed har de et spindelnett av kompliserte avtaler for å opprettholde handelsforbindelsen med statene innenfor unionen.

– Flertallet hadde veldig knapp margin, både næringslivet og de fleste politikere er så sterkt imot å begrense innvandringen fra EU at jeg er sikker på at det blir en ny folkeavstemning om saken, sier professor Erik Oddvar Eriksen til NTB. Han er professor og leder for Arena, senter for europaforskning, ved Universitetet i Oslo.

Det er usikkert hva som nå vil skje med de over 120 bilaterale avtalene EU har med Sveits.

– EU er i en forhandlingssituasjon. Dersom Sveits sier opp én avtale, kan EU si opp flere. Det som er sikkert er at EU kommer til å være tøff i forhandlingene, sier han.

Eriksen peker på at riktignok er EU omstridt i Sveits, men Sveits er også omstridt i EU. Der er mange lei av sveitsernes evinnelige krav om spesialbehandling og egne avtaler.

– Sveits er et evig irritasjonsmoment og et plagsom land i EUs øyne. Å si nei til fri flyt av mennesker går jo på tvers av selve konstruksjonen til EU.

– Sveits smitter ikke

Men også andre land innenfor EU har forsøkt å begrense innvandringen slik som Sveits. Sist så vi det i Storbritannia, der regjeringen ønsket en ny særavtale for å hindre fri flyt av mennesker fra Romania og Bulgaria etter nyttår.

Men tror du at det kan smitte til andre land?

– Det er lite som smitter i Sveits, har vi sett, sier Carl Bildt.

SISTE NYTT

Siste nytt