Hopp til innhold

Bilder som skal vise palestinske fanger sprer seg: Strippet og bakbundet

Norsk-palestinske Nahla gjenkjente egne slektninger på bildene av palestinske fanger nord i Gaza. - I min familie er det bare sivile, sier hun.

30 til 40 menn sitter avkledd på kne. Ni uniformskledde menn står bak dem.

HEVDER FANGENE ER SIVILE: Ifølge flere utenlandske medier og organisasjoner er fangene på bildene ikke soldater, men palestinske sivile.

Foto: X

I sosiale medier spres bilder som skal vise hvordan det israelske militæret (IDF) torsdag skal ha arrestert flere titalls palestinske gutter og menn.

Ifølge FNs dagsrapport, som baserer seg på informasjon fra andre medier, skal de ha søkt tilflukt på en skole i Beit Lahiya nord på Gazastripen da de ble arrestert. Fangene skal ha blitt bundet fast, tvunget til å kle av seg og fått bind for øynene.

I et videoklipp kan man se flere titalls menn sitte på bakken i en gate, omgitt av IDF-soldater. Et annet viser en gruppe fanger bli transportert i et militært kjøretøy.

Faktisk Verifiserbar har har verifisert flere av bildene, og til sammen talt over 100 menn. Bildene er geolokalisert til Beit Lahia, som ligger nord på Gazastripen.

Flere israelske medier skriver at mennene er Hamas-soldater som har overgitt seg i nordlige deler av Gaza.

Ifølge Eylon Levy, talsperson for den israelske regjeringen, ble de varetektsfengslet i Jabalia og Shejaiya, nord i Gaza. Levy skildrer fangene som «menn i militæralderen, som ble oppdaget i områder som sivile skulle ha evakuert for uker siden».

Han legger til at de vil finne ut hvem som tilhører Hamas gjennom avhør, men at mennene skal ha oppholdt seg i et område hvor Israel har vært i nærkamp med Hamas, og at de «bevisst var forkledd som sivile».

Ifølge arabiske medier er ikke fangene soldater, men palestinske sivile. Norsk-palestinske Nahla Almqayyad sier til NRK at hun selv gjenkjente slektninger i videoene som er blitt delt i sosiale medier.

Nahla Almqayyaad utenfor sin bolig i Arendal.

Nahla Almqayyad mistet broren og flere andre slektninger i et bombeangrep i november. Nå forteller hun at flere slektninger skal ha blitt arrestert av IDF.

Foto: Leif Dalen / NRK

Torsdag ettermiddag ble hun kontaktet av kvinner i familien, som hadde flyktet fra området. De fortalte at menn mellom 15-50 år ble hentet ut fra husene i området. Også kvinner og barn ble kastet ut og bedt om å forlate stedet.

Almqayyed vet ikke om hennes slektninger er døde eller levende, eller hvor mange som er arrestert.

- Er det militære i din familie?

- I min familie er det bare sivile. Hvordan kan en femtenåring være militær? De slapp bare gamle menn over 50 år. Resten ble tatt.

Almqayyad mistet 11 slektninger i et bombeangrep 18. november, deriblant sin norsk-palestinske bror Mohamed Almokayed. Nå er hun bekymret for andre mannlige slektninger nord på Gaza.

- Det er forferdelig. Jeg kan ikke beskrive alle de negative følelsene jeg har følt siden 7. oktober. Og situasjonen blir verre og verre.

Ekspert: Må anses som sivile

IDFs talsperson Daniel Hagari bekreftet torsdag at israelske styrker har arrestert og avhørt hundrevis av personer på Gaza med mistenkt tilknytning til Hamas. Han svarer imidlertid ikke på spørsmål om personene på de aktuelle bildene var Hamas-soldater eller sivile, skriver CNN og The Daily Mail.

– Vi etterforsker hvem som er tilknyttet Hamas og hvem som ikke er det. Vi arresterer alle og avhører dem.

NRK har stilt spørsmål om bildene til IDF, men har foreløpig ikke fått svar.

Istedenfor viser de til en pressemelding, hvor de opplyser at de har «eliminert mange terrorister» og at de «i løpet av de siste 48 timene har pågrepet mer enn 200 mistenkte».

IDF hevder at Hamas kommandører og spesialsoldater i enheten Nukbha er blant de pågrepne.

Gentian Zyberi ved Norsk senter for menneskerettigheter mener personene må anses som sivile til det er bevist at de er Hamas-krigere.

– Internasjonal humanitærrett som regulerer krig er drevet av to prinsipper: Militær nødvendighet og menneskelighet. To prinsipper som ofte strider mot hverandre. Når det gjelder arrestasjon, må arresterte individer behandles humant, sier han til NRK.

Avkledde menn sitter på kne på rekke. Uniformskledde soldater står ved siden av.

IKKE VERIFISERT: Avkledde menn sitter på kne på rekke. Uniformskledde soldater står ved siden av.

Foto: AP

Videre sier professoren at dersom de skal strippes nakne, må det være spesifikke sikkerhetsårsaker til dette.

- Men som et minimum må de da ikke holdes i undertøy lenger en det er nødvendig for å sjekke om de bærer våpen, og det er definitivt ingen grunn til å transportere dem bakbundet i undertøyet til et sted de skal interneres.

Zyberi skriver at det i tilleggsprotokollen til Genèvekonvensjonen, som er en viktig del av den humanitære folkeretten, står at man ikke skal behandle sivile på en nedgraderende eller ydmykende måte.

- Å strippe personer nakne og la dem forbli nakne i lengre tidsperioder er ikke i tråd med den humanitære folkeretten og internasjonale menneskerettigheter, med mindre IDF har sterke grunner til det. Dette bør de i så fall dele med pressen, sier han.

Hevder journalist er pågrepet

Ifølge The New Arabs arabiske nettsted, Al Araby Al-Jadeed, er en av fangene journalisten Diaa Al-Kahlout, som er korrespondent for avisen.

I en uttalelse skriver den arabiske avisen at Al-Kahlout, flere av hans familiemedlemmer og andre sivile ble arrestert i Beit Lahiya torsdag, ifølge øyevitner. Avisen skal ha mistet kontakten med Al-Kahlout torsdag, men ha blitt informert om hendelsen av hans familie.

Ifølge redaktør Hussam Kanafani er journalisten fortsatt savnet.

Izzat al-Rishq, talsperson for Hamas, fordømmer ifølge Al Jazeera behandlingen av de palestinske fangene. Samtidig omtaler FNs generalsekretær Stéphane Dujarric i en pressebrifing bildene som bekymringsverdige.

– Alle har en grunnleggende rett til verdighet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Euro-Mediterranean Human Rights Monitor anklager den israelske hæren for å målrettet angripe sivile, og krever at IDF etterforskes.

SISTE NYTT

Siste nytt