NRK Meny
Normal

Berlusconi hisser opp motstanderne

Silvio Berlusconi gir velgerne rause skatteløfter og har igjen ertet på seg sine politiske motstandere foran helgens parlamentsvalg i Italia.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi lover italienerne skattepenger tilbake.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Berlusconi har sendt brev til 2 millioner husstander med løfte om å betale tilbake det de har punget ut til en upopulær eiendomsskatt som den nåværende Monti-regjeringen innførte i fjor. Skatten var et bidrag til å rette opp Italias skakkjørte økonomi.

– Dere kan velge om dere vil ha pengene inn på konto eller få dem utbetalt i kontanter på et postkontor, står det i brevet.

– Bli seriøs

Den kanskje største favoritten til å vinne valget, og dermed bli Italias neste statsminister, fnyser av løftet og kaller det en skam.

– Dette er en måte å drive valgkamp på som jeg rett og slett ikke kan godta. Det er på tide å bli seriøs, sier Pier Luigi Bersani. Han leder en sentrum-venstre koalisjon som topper meningsmålingene.

Les også: Berlusconi grisepratet om orgasme med ung kvinne

Den tidligere mafiaetterforskeren Antonio Ingroia, som leder en mindre sentrum-venstre gruppering, er enda sterkere i ordbruken.

– Ved å tilby velgerne penger for stemmer, har Berlusconi gjort seg skyldig i minst en kriminell handling, kanskje to, skriver han på partiets nettside.

Husholdninger i seks vipperegioner som kan avgjøre valget, har fått et utvidet brev fra Berlusconi.

Upopulær skatt

Berlusconi har kommet med det samme løftet tidligere i valgkampen, men med dette brevet til velgerne har saken fått en ny dimensjon.

Les også: Mannen som Italia elsker og landets politikere hater og frykter

Eiendomsskatten er et av de mest upopulære tiltakene den nåværende regjeringen har innført.

Meningsmålinger etter at Berlusconi først nevnte forslaget, viser at 51 prosent av de spurte ikke tror på Berlusconis løfte, mens 15 prosent mener det er troverdig.

Les også: – Jeg skjelver bare ved tanken på at Berlusconi kan vinne

Berlusconi på frammarsj

Det er ikke lov å offentliggjøre meningsmålinger i Italia de siste dagene før valget, men de siste målingene fra 10. februar viste at Pier Luigi Bersanis koalisjon sammen med partiet til nåværende statsminister Mario Monti vil få flertall.

Det er imidlertid usikkert om det vil bli noe av et slikt samarbeid. Bersani vil gjerne, men Monti har så langt vært avvisende.

Da valgkampen begynte var det mange som tvilte på at Berlusconi ville nå opp i kampen om velgernes gunst denne gangen, men siden har den styrtrike, men skandaleombruste tidligere statsministeren klatret kraftig.

Les også: Berlusconi forsvarer Mussolinis allianse med Hitler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt