– Jeg skjelver bare ved tanken på at Berlusconi kan vinne

Roma (NRK): Italienerne har fått nok av landets politikere og frykter landet styrer rett mot katastrofen bare uker før nyvalget.

Felice Germani

65 år gamle Felice Germani tror det vil være slutten for Italia hvis Berlusconi kommer tilbake ved makten.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Roma: Hege Moe Eriksen

– Det vil bety slutten for Italia. Hvordan ville Europa se på oss? Etter alle skandalene som han har skapt i Italia. Det ville være slutten for Italia og slutten for Europa, sier 65 år gamle Felice Germani om at den skandaleombruste skjørtejegeren Silvio Berlusconi igjen skal bli statsminister i Italia.

Salget stuper

For nå rett etter julestria stålsetter italienere seg på en brutal og bitter valgkamp. I slutten av februar er det nyvalg i landet, og Berlusconi satser alt på gjenvalg.

Daniele Mattiusi

På Campo di Fiori har familien Mattiusi solgt sine varer i 45 år.

Foto: Hege Moen Eriksen / NRK

På et torg i Roma og midt blant kasser bugnende av pærer, appelsiner, artisjokk og tomater står Daniele Mattiusi. 32 år gammel, hardtarbeidende grønnsakhandler. På den vakre plassen Campo di Fiori i Roma har familien drevet handel i 45 år. Men nå går det nedover med salget.

– Det er utrolig. Folk bruker ikke penger lenger. De har sluttet å bry seg om kvalitet. Det eneste de bryr seg om er prisen, sier Mattiusi.

– Styrer mot undergang

Krisa har festet grepet om Italia, med en arbeidsledighet på 11 prosent, økte skatter, kutt og reformer. Og midt oppi det hele: En ny politisk storm.

For statsminister Mario Monti startet jula med å varsle sin avgang. Økonomiprofessoren og teknokraten som reddet Italia fra økonomisk kollaps. Men som mistet støtten i parlamentet etter å foreskrevet en krisemedisin med upopulære kutt. 24. februar er det nyvalg i Italia.

– Det blir en katastrofe. De vil stemme på de to mennene som har ødelagt Italia: Berlusconi og Bersani. Vi styrer rett mot undergangen, sier Mattiusi.

Berlusconi tilbake

Den gamle ringreven Silvio Berlusconi er tilbake igjen, tross en fersk dom for bedrageri og en pågående rettssak for å ha hatt sex med en mindreårig prostituert. Berlusconi satser alt på comeback.

Han har vært på tv nesten hver dag etter at han lanserte sitt kandidatur. Men få tror han vil lykkes denne gangen. Heller ikke professor James Walston ved det Amerikanske Universitetet i Roma.

 James Walston

James Walston har ingen tro på Berlusconi, men mer bekymret for dårlig valgdeltagelse.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

– Berlusconis sjanser til å vinne er nær null. Han ligger på rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålinger. Problemet hans er at han har vært med i 20 år uten å lykkes med sine reformer. Men han blir en viktig spiller sier, Walston.

– Grunnen til at han ennå ikke er politisk død er hans sterke grep om media. Han er landets rikeste mann og han er en retoriker av rang, sier Walston.

Det ligger an til å bli en nervepirrende valgkamp. Skittkastingen er allerede i gang. Berlusconi anklager Monti for å ha kjørt Italia fast i resesjon, mens Monti advarer mot Berlusconis populisme. Men ingen av dem leder kampen om statsministertaburetten.

Mannen som kan velte Berlusconi

Det er det Pier Luigi Bersani som gjør, lederen av Italias sentrum/venstre-parti. Men heller ikke han er noen velgermagnet.

Pier Luigi Bersani

Pier Luigi Bersani leder på meningsmålingene og kan bli Italias neste statsminister.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

– Det siste tiåret er italienere fremmedgjort overfor politikken. De stadige avsløringene av korrupsjon og upassende oppførsel blant politikerne, har fått valgdeltakelsen til å synke fra 80 til under 50 prosent. I Italia er det helt spesielt, sier Walston.

Mange italienere har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på. De vet bare hvem de ikke vil ha.

– Bare tanken på at Berlusconi kan komme tilbake, får meg til å skjelve. For etter alle problemene han har laget for Italia, ville det vært en tragedie, sier Germani.

SISTE NYTT

Siste nytt