Mannen som Italia elsker og landets politikere hater og frykter

(GENOVA) Midt i en opphetet valgkamp skaper en grasrotbevegelse jordskjelv i italiensk politikk. Bak skjelvet står en av Italias mest skarpskodde komikere – Beppe Grillo.

Midt i en opphetet valgkamp skaper en grasrotbevegelse jordskjelv i italiensk politikk. Bak skjelvet står en av Italias mest skarpskodde komikere – Beppe Grillo.

SE REPORTASJEN om Beppe Grillo.

Hege Moe Eriksen

– Hvem er Beppe Grillo? Det må du spørre meg om, for nordmenn kjenner ikke meg.

En bjørnelignende mann med en såte av grått hår, tar imot NRK i sitt fasjonable hjem i Genova.

Beppe Grillo, komiker, tv-kjendis, blogger og nådeløs samfunnsrefser og for tiden Italias mest kontroversielle mann.

Så hvem er han egentlig?

– Jeg aner ikke, svarer Beppe Grillo retorisk og slår ut med armene.

– Jeg er komiker, politiker, skuespiller. Jeg har alltid snakket om politikk. Jeg startet en blogg og slik begynte det. Det er de andre som kaller meg trollmann, demagog og populist. Jeg er Grillo – komikeren!

Bannlyst fra italiensk TV

Beppe Grillo er 64 år. Og Italias svar på Michael Moore – med en velutviklet sans for å trå over streken.

Gjennom 1970- og 1980-tallet var han å finne som fast gjest på italiensk fjernsyn – inntil han en kveld i 1987 på direkten kalte Italias daværende statsminister Bettino Craxi og hans sosialistpartifeller for tyver.

Dette var uhørt, selv om mange visste at mye var råttent, både i italiensk politikk og i det regjerende Sosialistpartiet.

Grillo ble bannlyst fra italienske tv-kanaler.

Beppe Grillo

Beppe Grillo er en av Italias mest populære personer. Men også mest kontroversielle. Han har lenge langet ut mot korrupte politikere – nå er han havnet i politikken selv.

Foto: Bram Verbeke / NRK

Som svar tok han veien fatt og reiste Italia rundt for å underholde – og ikke minst kritisere. Hardest gikk det utover landets politikere, som Grillo mente – og mener – er en korrupt elite. Det er mot dem han retter sine skyts.

– Det er politikerne som er det største problemet i Italia. De har ført oss bort fra sannheten. Vi vet ikke lenger hvem vi er.

– Det er ikke lenger de intelligente menneskene som sitter i posisjoner. Bare parasittene er igjen. Det eneste de tenker på er penger. Penger! Penger! Penger!

– Vi i Fem stjerner-bevegelsen sier «Basta» – stopp. Vi vil gjennomføre en revolusjon, uten våpen, sier Grillo til NRK.

Bevegelsen som kom fra intet

Det var i 2009 han dannet protestbevegelsen som han kalte Movimento 5 Stelle – Fem stjerner-bevegelsen.

Da var landet og dets politiske liv mer eller mindre paralysert av den ene korrupsjonsskandalen etter den andre knyttet til statsminister Berlusconi, økonomien var i dyp tilbakegang og finanskrisen hadde festet grepet.

De tradisjonelle partiene var mistrodd, velgerne gadd knapt møte opp til valg og politikeren Berlusconi ble til slutt tvangsbyttet ut med teknokraten Mario Monti for å berge landet fra økonomisk kollaps.

For tiden er Beppe Grillo og resten av bevegelsen i ferd med å samle underskriftene de trenger for å stille som parti til nyvalget som skal holdes 24. og 25. februar. På målinger får bevegelsen mellom 20 og 23 prosent av stemmene.

Bevegelsen har allerede skapt jordskjelv i italiensk politikk. Ved lokalvalget i fjor vår erobret de ordførerposten i en av Italias mest velstående byer, Parma samt fire andre i Nord-Italia. Enda bedre gikk det på Sicilia, hvor de ble nest største parti.

Sanker de mange nok velgerunderskrifter nå, kan de komme i en viktig vippeposisjon i valget.

– Hvis vi får delta i valget, ville det være fantastisk om vi vant. Helt fantastisk, sier Grillo og ler.

Blogget seg til politisk suksess

Lenge var han en anti-teknologifantast. Inntil han skjønte hva Internett kunne brukes til – blant annet til å presentere saker som aldri når gjennom de partikontrollerte italienske mediene.

Bloggen han startet ble raskt Italias mest leste, med 300.000 lesere. Den er også en av de 20 mest leste i verden.

Han hadde også en annen idé som slo an, nemlig «dra til helvete»-møter.

To millioner rasende italienere møtte i september 2007 opp for å protestere mot umoralen hos dem som styrte landet. Et halvt år etter gjentok han bedriften.

Grillos mål er at politikere som er straffedømte ikke kan være folkevalgte. På møtene la han frem navnelister over personer i parlamentet som han mente var uskikket til å ha offentlige tillitsverv.

Og han gikk til krig mot korrupsjon og sløsing av offentlige penger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Beppe Grillo svømmer

For å skape blest om valgdeltakelsen til Fem stjerner-bevegelsen i lokalvalget på Sicilia, svømte Beppe Grillo over Messina-stredet som forbinder Sicilia med fastlandet. Og svømmeturen gav politiske resultater.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Miljøvern og folkestyre

Fem stjerner-bevegelsen kjemper for miljøvern, fjerning av etablerte partier og opprettelsen av et folkestyre. Samt kamp mot sparepolitikken som nå rir Europa.

– Min drøm er blitt drømmen til millioner av mennesker. Det er en drøm om en annerledes politikk. Og en annerledes økonomi, som ikke baserer seg på olje.

– Vekst er ikke lenger mulig for alle. Vekst fører til gjeld. Vi får bare mer vekst, mer gjeld. Det er en mekanisme som paralyserer. Vi ønsker en annen verden. Hadde ikke det vært fantastisk!

– Hva slags verden?

– En verden hvor vi produserer på en annen måte. Produserer mindre, med mindre materialer. Det lar seg gjøre.

Det var naboskapet til Europas største søppeldynge som vekket engasjementet for miljøet.

– Jeg bor rett ved søppeldynga. Det er absurd å tro at vi kan holde på å produsere og forbruke, sier han.

Blitt hva han hater

Beppe Grillo sparker til høyre og venstre. Han har betegnet tidligere statsminister Silvio Berlusconi som en psyko-dverg og Pierluigi Bersani, lederen av sentrum-venstrepartiet som ligger an til å vinne valget i februar, for en zombie.

Den kontroversielle stilen og den hardtslående retorikken skaper bruduljer, men ikke mer enn at Grillo er en av Italias mest populære skikkelser.

Likevel, kritikerne hevder Grillo er blitt symbolet på det han selv hater mest; en overeksponert merkevare med lettkjøpte politiske løsninger.

I et kriserammet Italia har motløse italienere mistet tilliten til politikere.

Mens skandaleombruste Silvio Berlusconi kjemper for et comeback, advarer teknoraten Mario Monti mot Berlusconis populisme. For begge kan Beppe Grillo bli farlig.

– Italienerne er fremmedgjort fra politikken. De har fått nok av korrupsjon, de har fått nok av sløsing med offentlige midler. Når noen sier han vil kurere dette, og vedkommende kommer på andre plass i lokalvalget på Sicilia med bare 20.000 euro i valgbudsjett, så er det tilsynelatende noen som kan klare å endre ting, sier James Walston, professor ved Det amerikanske universitetet i Roma.

– De er en annerledes bevegelse.

– Men Grillo er en populist. Ingen tror han egentlig vil redde Italia. Folk som stemmer på ham, tror dette vil være en alvorlig vekker for de andre partiene. Men de har ikke våknet ennå, sier Walston.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Beppe Grillo

Beppe Grillo i hagen som omslutter den store villaen i en av Genovas beste strøk. Han er blitt en velholden mann på sin hardtslående karriere.

Foto: Bram Verbeke / NRK

Populist en hedersbetegnelse

Selv sier Grillo at han personlig ikke har ambisjoner om å komme inn i parlamentet.

Og kritikken om at bevegelsen og ikke minst Grillo selv bedriver ren og skjær populisme, trekker han på skuldrene av.

– Å være populist er ingen kritikk. For meg er det en hedersbetegnelse.

– Min bevegelse er vokst opp fra grasrota. Sakte, men sikkert har den vokst seg sterk og samler nå flere millioner mennesker på våre møter. Så det å være populist er et vakkert ord for meg, avslutter Grillo.

SISTE NYTT

Siste nytt