Hopp til innhold

Ber Gates om soldater

Soldater som USAs nye forsvarsminister Robert Gates møtte i Irak ber om forsterkninger, selv om generalene er skeptiske.

 

USAs forsvarsminister Robert Gates møter soldater i Bagdad
Foto: HO / REUTERS

Etter valgnederlaget i november er Bush-administrasjonen tvunget til å vurdere en ny strategi for den upopulære krigen i Irak.

Hittil har den kostet nesten 3.000 amerikanske soldater livet.

Vil ha flere

Ett av alternativene som president George W. Bush vurderer, er å sende enda flere soldater i håp om å få til en seier en gang for alle.

Den nye Irak-strategien er ventet lagt frem  i januar, men presidentent sier at han ennå ikke har bestemt seg.

Under besøk i Irak i sin første uke som forsvarsminister, hadde Gates frokost med en gruppe soldater for å høre deres syn på situasjonen.

Mange av dem sa de trenger forsterkninger, og ingen sa at USA burde trekke seg ut av Irak.

USAs forsvarsminister Robert Gates med sin irakiske kollega Abdul-Qader al-Obaidi i Bagdad
Foto: SABAH ARAR / AP

Men generalene både i Irak og i USA er bekymret for at det blir en sovepute for de irakiske politikerne om USA øker styrkene med 20.000 soldater.

 De frykter at det da ville ta enda lengre tid før de irakiske styrkene greier å ta kontroll over situasjonen.

Trygget for irakerne

Under besøket har Gates møtt både amerikanske offiserer, statsminister Nuri al-Maliki og forsvarsminister Abdul Qader Jassim.

- Det ble ikke diskutert tallet på troppeforsterkninger. Vi hadde fokus på den generelle situasjonen, inkludert muligheten for en viss ny assistanse, sa Gates i møte med pressen etter møtet. 

- Det blir ikke et vellykket partnerskap uten at sikkerheten til det irakiske folket er sikret, og vi diskuterte dette med et bredt spekter av muligheter og løsninger, la Gates til.

Hjemme i USA forsvarte utenriksminister Condoleezza Rice nok en gang krigen. Hun sa at USA har ofret mye, men at investeringene i amerikanske liv og dollar vil bli verdt det. Hun gjentok at at en suksess i Irak vil ende med et endret Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt