NRK Meny
Normal

Belgisk avis: Politiet tror de kan ha tatt bombemakerne

Ifølge avisen La Libre Belgique er de to personene som ble pågrepet utenfor Brussel i går mistenkt for å ha laget selvmordsbombene som ble brukt under terrorangrepene i Paris.

Aksjon i Belgia

Politiet i Belgia gjennomførte en rekke aksjoner i helgen. Sju mennesker ble pågrepet totalt, men kun to siktet. Det ble funnet materiale til å lage bomber i leiligheten til de to, skriver den belgiske avisen, og hevder videre at politiet derfor mener at de lagde bombene som terroristene brukte til å sprenge seg selv med.

Foto: HENDRIK DEVRIENDT / Afp

La Libre Belgique skriver at etterforskere har funnet ammoniumnitrat i leiligheten til de to.

Ammoniumnitrat er mye brukt som kunstgjødsel, og kan benyttes i fremstillingen av hjemmelagde bomber. Politiet mener derfor at de to kan ha brukt dette til å lage bombene.

Skal ha hentet Paris-terrorist

Sju personer har de siste dagene blitt pågrepet i Belgia, mistenkt for tilknytning til fredagens terrorangrep i Paris. Fem av disse ble mandag sluppet fri, og to er siktet for å være en del av et terrornettverk med tilknytning til angrepene. Det er disse to som nå mistenkes for å være bombemakerne, ifølge Le Libre Belgique.​

Ifølge kildene til den belgiske avisen er det også de to som skal ha forlatt Brussel-bydelen Molenbeek natt til lørdag for å hente nå ettersøkte Salah Abdeslam, og ta ham med tilbake til Brussel.

– Fant ammunisjon

De skal ha hevdet at de kun hadde en logistisk rolle som sjåfører, og skal ha opplyst at de bruker ammoniumnitratet i forbindelse med hagearbeid.

Politiet skal også ha funnet ammunisjon som kan brukes i kalasjnikov-geværer i leiligheten til den ene av dem.

De hevder de ikke visste at Salah Abdeslam hadde deltatt i angrepene i Paris da de dro for å hente ham, og sier at han første ringte dem i 02-tiden natt til lørdag. Venner som var sammen med dem fredag kveld, sier imidlertid at de ble oppringt allerede klokken 22.

De to mennene erkjenner at de natt til lørdag satt seg i bilen i Molenbeek, for så å plukke Salah Abdeslam opp i Barbès-området i Paris i 05-tiden om morgenen.

Laster innhold, vennligst vent..

Virket «Litt stresset»

Den belgiske avisen skriver videre at de to mistenkte har opplyst at det var Abdeslam som kjørte bilen fra Paris til Brussel, med de to som passasjerer.

I bilen skal det ha blitt sagt veldig lite, men de to skal ha uttrykt at de opplevde Abdeslam som «litt stresset».

De skal ha sagt i avhør at de ikke så noen våpen på Abdeslam da de plukket ham opp i Paris.

Venner av de to avviser at mennene visste noe om terrorplanene, ifølge radiostasjonen RTL.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abdeslam Salah

ETTERLYST: 26 år gamle Salah Abdeslam er etterlyst etter terrorangrepet i Paris fredag.

Foto: Police Nationale / NTB scanpix

Klappjakt på Abdeslam

Salah Abdeslam er etterlyst internasjonalt for terrorangrepene i Paris. Han skal ha blitt stoppet på grensa mellom Frankrike og Belgia lørdag morgen. Politiet sjekket identiteten hans og stilte ham en rekke spørsmål før de lot ham kjøre videre.

Mannen beskrives som farlig og er mistenkt for å ha vært direkte involvert i fredagens angrep i Paris. Hans ene bror antas å ha sprengt seg selv i lufta under angrepet. Den andre har sittet varetektsfengslet i Belgia etter terrorangrepene, men ble mandag sluppet fri.

Mandag gjennomførte politiet en storstilt aksjon i Molenbeek i håp om å pågripe Abdeslam, men den flere timer lange aksjonen mot flere bygninger ga ingen resultater.

Franske myndigheter gjennomførte også 128 antiterroraksjoner natt til tirsdag, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve til radiokanalen France Info.

– Jeg kan ikke si mye om etterforskningen, men den går raskt framover, sier Cazeneuve til kanalen.

Åse Marit Befring arrestasjoner og våpenbeslag
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt