Barrikaderte dørene og tvitret om skytedramaet

Kanadiske folkevalgte så drapsmannen i øynene og barrikaderte seg inne på møterom. Canadas statsminister var bare meter unna gjerningsmannen som skjøt rundt seg inne i parlamentet på onsdag.

Kanadiske folkevalgte barrikaderte seg inne i Parlamentet

Kanadiske folkevalgte barrikaderte seg inne i Parlamentet i går.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den kanadiske politikeren Ric McIver sammen med kona Christine

Den kanadiske politikeren Ric McIver var på besøkt i det kanadiske parlamentet i går og opplevde skytedramaet på nært hold.

Foto: DAN RIEDLHUBER / Reuters

– Gjerningsmannen gikk rett mot oss, og jeg vurderte det slik at jeg ikke rakk å nå bort til ham før han skjøt, så jeg løp, forteller politikeren Ric McIver ifølge den kanadiske avisen The National.

Les også: – Minst 30 skudd avfyrt inne i Canadas parlament

Statsministeren 20 meter unna

Han var bare en av de mange som opplevde skytedramaet på nært hold. Onsdager er normalt en av de travleste dagene i det kanadiske parlamentet. Da er de hyppige møter og mange personer til stede.

Om det var planlagt eller en tilfeldighet er ikke kjent, men den antatte gjerningsmannen, den 32 år gamle konvertitten Michael Zehaf-Bibeau, gikk rett mot de Konservatives møterom der parlamentarikerne stablet stoler og bord foran dørene.

«Skudd løsnet under et partimøte. Minst 30 skudd. Folkevalgte strømmer ut. Jeg er trygg sammen med to kolleger, men vi er fortsatt i fare», skrev Tony Clement fra det konservative partiet på sin twitterkonto.

Laster Twitter-innhold

Også statsminister Stephen Harper satt i et møte bare 20 meter fra stedet der gjerningsmannen til slutt ble skutt og drept.

«– Statsminister Harper var på møtet, men er nå i trygghet. Antar det ikke er trygt å gå ut ennå», skrev Clement få minutter senere.

Les også: Kun hver tredje soloterrorist blir oppdaget

Les også: – Antatt gjerningsmann sto på kanadisk terrorliste

Innestengt i et halv døgn

Ti timer senere var fortsatt flere folkevalgte inne i parlamentsbygningen mens politiet samtidig gjennomsøkte store deler av Ottawa sentrum. Den antatte gjerningsmannen var drept inne i nasjonalforsamlingen, men politiet utelukket ikke at det kunne være flere gjerningsmenn der ute.

Først enda noen timer senere ble det konkludert med at gjerningsmannen trolig hadde operert alene.

Les også: Hyller parlamentets sjefsvakt

«– Mamma, jeg er ok, men jeg gjemmer meg», skrev konservative Michelle Rempel på sin twitterkonto kort tid etter at skytedramaet begynte.

Laster Twitter-innhold

Politikeren Sean Casey beskriver i en melding den store gleden av å endelig kunne gå på do etter flere timer innestengt på et lite rom.

«– Endelig har vi fått beskjed om at det er trygt å gå ut. Nå er det dokø.»

Laster Twitter-innhold
Angrep i Ottawa

Væpnet politi utenfor parlamentet i Canada.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt