Kun hver tredje soloterrorist blir oppdaget

Forskere ser en klar trend i terrorangrep mot Vesten. Flere soloterrorister og flere målretta angrep.

Kanadisk politi foran parlamentsbyggningen i Ottawa

Store politistyrker rykket ut til parlamentsbygningen i Ottawa i går. Fortsatt jakter politiet den antatte gjerningsmannen.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Anne Stenersen

Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt ser to klare trender når det gjelder terrorangrep mot Vesten.

Foto: FFI

– Det vi har sett de siste seks årene er at kun 30 prosent av alle soloterrorister blir oppdaget og det er veldig liten andel når man sammenligner med grupper. For 80 prosent av alle de gruppene som har planlagt terrorhandlinger har blitt oppdaget. Dette er noe man bør se på med bekymring, sier forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt til NRK.

De to siste dagene har Canada blitt rystet av to terroraksjoner, som kan være utført av enkelt personer. På onsdag ble en soldat påkjørt og drept i Quebec. Der var den antatte gjerningsmannen en 25-åring som har var under overvåkning av antiterror-etaten i Canada.

– Det er en ganske tydelig trend i Vesten at det har blitt mer vanlig med personer som handler på egen hånd uten hjelp fra andre, sier Stenersen.

Politijakt

Nå har kanadisk politi gått ut med navnet på en konvertitt for drapet på en soldat ved et krigsmonument i hovedstaden Ottawa.

Den mistenkte i Ottawa skal være Michael Joseph Hall, som har tatt navnet Michael Zehaf-Bebeau, melder NBC News.

Ifølge AFP var mannen vurdert som en «høyrisiko person» som var på myndighetenes liste over folk de fulgte med på.

Passet hans skal også ha blitt beslaglagt for å hindre at han skulle slutte seg til kamper utenlands.

– Det er ikke så vanlig med «ensomme ulver», som lever totalt isolert. De fleste som går til det skrittet å utføre terrorhandlinger er del av et radikalt miljø. Men så velger de ofte å holde selve terrorplanen hemmelig, sier Stenersen.

Målretta angrep

Politiet i Ottawa sier det nå er trygt for folk å bevege seg i sentrum av byen igjen. Den avsperrede sikkerhetssonen som ble opprettet etter skytingen ved nasjonalforsamlingen og jakten på mulige flere gjerningsmenn, ble opphevet i går kveld.

Men motivet for drapet på soldaten Nathan Cirillo er fortsatt uklart.

– En annen tydelig trend i Europa er at terrorangrepene har blitt mer målrettet. Det vil si at de rettes mot spesifikke grupper i samfunnet mer enn at de retter seg mot allmennheten. Madrid- og London-bombene var rettet mot sivilbefolkning generelt, men etter 2008 så ser vi angrep rettet mot spesifikke målgrupper som soldater, jøder eller karikaturtegnere, sier Stenersen.

Den mistenkte 32 år gamle Michael Zehaf-Bebeau konverterte til islam for en kort tid tilbake og er tidligere straffedømt, ifølge kanadiske medier. Men det er ingen holdepunkter i forskningen som tilsier at konvertitter er overrepresentert blant soloterrorister.

– Det er mer vanskelig å svare på for vi har så få angrep og så få konvertitter, og det skal sies at de fleste konvertitter ikke blir terrorister. Men de får gjerne mer medieoppmerksomhet når det gjennomfører terrorhandlinger og dermed så kan man få inntrykk av at det er mer vanlig enn det egentlig er, sier Stenersen.

SISTE NYTT

Siste nytt