NRK Meny
Normal

– Antatt gjerningsmann sto på kanadisk terrorliste

En 32 år gammel kanadisk mann som nylig skal ha konvertert til islam, skal være mannen som skjøt og drepte en soldat, før han tok seg inn i parlamentet i Ottawa i går. Mannen skal ha vært i politiets søkelys en stund.

En mann legger ned blomster til minne om den drepte soldaten i Ottawa

Flere personer la ned blomster til minne om den kanadiske soldaten som ble drept mens han sto vakt ved et krigsmonument i Ottawa.

Foto: Aaron Lynett / Ap

Kanadiske myndigheter har foreløpig ikke offisielt bekreftet at 32-åringen er den antatte gjerningsmannen, men både kanadiske medier og internasjonale nyhetsbyråer peker på den kanadiske konvertitten Michael Joseph Hall, som har tatt navnet Michael Zehaf-Bibeau, som den mistenkte gjerningsmannen.

Ifølge AFP var mannen vurdert som en «høyrisiko person» som var på myndighetenes liste over kanadiere de mistenkte kunne være i stand til å gjennomføre angrep i landet.

Passet hans skal også ha blitt beslaglagt for å hindre at han skulle slutte seg til kamper utenlands.

Foreløpig har det kommet få bekreftede opplysninger om 32-åringen, men i mediene kommer det meldinger knyttet til hans bakgrunn.

National Post skriver at han skal ha hatt et kriminelt rulleblad. Blant annet er han dømt for å ha vært i besittelse av narkotika, for tyveri, trusler og for ikke å ha opprettholdt vilkårene for løslatelse.

Reuters melder at mannen ble avhørt av kanadisk politi i juli, etter at slektninger hadde kommet med bekymringsmeldinger. De hadde imidlertid ikke nok bevis til å holde på mannen.

– Var kjent av politiet

AFP melder at 32-åringen er mistenkt for å ha skutt og drept en soldat som sto vakt ved krigsmonumentet National War Memorial, før han skal ha tatt seg inn i parlamentet, som ligger like ved.

Der ble det avfyrt flere skudd, før han selv ble drept.

Kilder forteller til avisen The Globe and Mail at mannen var kjent av politiet, og også CBS Bews Ottawa melder på Twitter sent onsdag norsk tid at de har fått en uavhengig bekreftelse på at det var den navngitte 32-åringen som ble skutt og drept av politiet inne i nasjonalforsamlingen.

24 år gammel soldat drept

Politiet i Ottawa bekreftet i går kveld norsk tid at en soldat og den antatte gjerningsmannen var drept. På det tidspunktet var verken offeret eller den antatte gjerningsmannen var identifisert.

Siden har den drepte soldaten blitt identifisert som 24 år gamle Nathan Cirillo, ifølge kanadiske medier.

Canadas forsvarsminister Rob Nicholson er blant de mange som uttrykker sin sorg og kondolanser etter drapet på Cirillo.

Laster Twitter-innhold

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blomster og lys til minne om den drepte kanadiske soldaten i Ottawa

«Vi lar oss ikke skremme og vil fortsette å elske», står det på ett av kortene som sammen med lys og blomster er lagt ned for å hedre den drepte soldaten Nathan Cirillo og fordømme angrepet i Ottawa.

Foto: PATRICK DOYLE / Ap

Statsministeren: – Ikke immune mot terrorangrep

Canadas statsminister Stephen Harper fordømte angrepet i en direktesendt tale til nasjonen. Han sa at angrepet var et angrep mot alle kanadiere og mot demokratiet.

– De neste dagene vil vi få vite mer om terroristen og hans eventuelle medhjelpere. Denne ukens hendelser er en stygg påminnelse om at Canada ikke er immune mot denne typen terrorangrep, som vi har sett andre steder, sa Harper.

– Nå skal vi skal doble innsatsen i kampen mot terrororganisasjoner verden over. De skal ikke få noen trygg havn. Canada vil aldri la seg skremme, la han til.

Politiet hever sperringer

Politiet i Ottawa sier natt til torsdag norsk tid at det er trygt for folk å bevege seg i sentrum av byen igjen.

Den avsperrede sikkerhetssonen som ble opprettet etter skytingen ved nasjonalforsamlingen og jakten på mulige flere gjerningsmenn, er opphevet, melder CBC Ottawa.

– Det ser ut til at det bare var én gjerningsmann, og han er død, sier ordfører Jim Watson til CNN.

Nasjonalforsamlingen er imidlertid fortsatt avsperret for publikum, og det kommer til å være økt politinærvær ved viktige områder de neste dagene, opplyser politiet i Ottawa.

Sikkerhetstiltakene for de folkevalget er blitt kritisert etter skytedramaet i Ottawa.

– Man burde forvente at nasjonalforsamlingen er et av landets vanskeligste mål å angripe. Det er derfor bekymringsfullt at dette kunne skje, sier sikkerhetskonsulent David Harris i Insignis Strategic Research til Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt