NRK Meny
Normal

– Når de kommer hit er de bare barn, når de er ferdige er de topptrente drapsmaskiner

I Syria tømmes landsbyene for voksne menn, nå sendes barna ut i den blodige borgerkrigen for å kjempe mot Assad sine soldater.

En syrisk ungutt setter sammen en AK-47

I Syria blir nå unggutter ned mot 14 år trent opp, før de sendes ut i krigen.

Foto: JM LOPEZ / Afp

På nedlagt skole i en liten by nord i Syria sitter en liten håndfull tenåringer. Fulle av forventning og ivrige etter å lære, men det er ikke matematikk eller naturfag barna lærer.

– Barn er de beste soldatene

Læreren er en tidligere soldat som viser dem hvordan et maskingevær fungerer.

– Når de kommer hit er de bare barn, men innen jeg er ferdig med dem er de topptrente drapsmaskiner, sier Abdel Razzaq til nyhetsbyrået AFP.

Abdel Razzaq lærer opp tennåringer før de sendes ut i Syria-krigen

På en nedlagt skole i den lille byen Tlaleen driver Abdel Razzaq våpentrening.

Foto: JM LOPEZ / Afp

Den 38 år gamle tidligere sersjanten har ansvaret for at ungguttene blir trent opp både fysisk og mentalt til å drepe Assads soldater.

– Jeg lærer dem til ikke å være redd for krig og ikke å nøle når de skal drepe, sier han om sin siste gruppe med 20 gutter i alderen 14–18 år.

– Det er rett og slett ikke flere voksne menn i landsbyen, så nå er det barnas tur til å få sin militære trening.

Han lærer dem hvordan de skal håndtere en Kalashnikov AK-47, et av de vanligste våpnene i verden, men han viser dem også hvordan man avvæpner en fiende og dreper med kniv eller med bare nevene.

– Barn er de beste soldatene jeg vet. De lyder alle kommandoer. Der de voksne stiller spørsmål eller svarer frekt, adlyder barna, sier Razzaq.

Sendes av familien

Mange av guttene er sendt av sine egne familier for å kjempe mot regimet, andre har kommet av fri vilje.

– Jeg kjedet meg sånn hjemme, jeg satt bare og ventet på at faren og broren min skulle komme hjem fra fronten og fortelle meg om krigen, sier 15 år gamle Sobi.

– Nå vi jeg dra ut og se det med egne øyne.
Razzaqs «militærakademi» holder til i den nordlige delen av Aleppo-provinsen i den lille byen Tlaleen. Der får guttene to timer daglig trening i tre måneder før de sendes til fronten.

Syrisk ungdom trenes i nærkamp

Ungguttene trenes også i nærkamp.

Foto: JM LOPEZ / Afp

Til forskjell fra mange andre konfliktområder ivrer familiene til ungguttene at de blir trent før de sendes ut i krigen.

– Jeg vil hedre min døde far, sier seksten år gamle Bashar som møtte opp sammen med sine brødre.

– Den store forskjellen i Syria, i forholdt til andre konfliktområder der barnesoldater brukes, er at ingen driver aktiv rekruttering av barn. Ungdommene kommer av seg selv oppfordret av familien, forteller UNICEF-koordinator Jean-Nicolas Beuze til AFP.

Ifølge internasjonale lover og regler skal ingen under 18 år delta i noen som helst form for krigshandlinger. Det være seg etterretningsarbeid, transport eller i kamper.

Blodig krig

Menneskerettighetsgrupper har tidligere anklaget både regimet og opprørerne for å bryte Genèvekonvensjonen gjentatte ganger i en krig der mer enn 3500 barn har blitt drept.

Krigen i Syria er nå i ferd med å bli en av de blodigste i verden i dag, med over 60.000 drepte i den snart to år gamle borgerkrigen.

Nå raser kampene rundt Damaskus, og ifølge opprørsstyrker har de nå satt inn en ny offensiv i hovedstaden.

Samtidig avviser det syriske regimet et tilbud fra lederen for den syriske opposisjonen om samtaler. Flere av Assads kritikere peker dermed på regimets egne uttalelser om de ønsker en dialog som hule og innholdsløse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt