Hopp til innhold

Bangladesh bygger en av verdens største flyktningleirer

Myndighetene skal flytte alle Rohingya-flyktningene fra provisoriske leirer til en ny, enorm flyktningsone.

MYANMAR-ROHINGYA/BANGLADESH

Rohingya-flytkninger henter vann på en provisorisk flyktningleir i Cox's Bazar-området torsdag. Snart skall alle flyktningene i Bangladesh flyttes til et sted.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Bangladesh annonserte torsdag at de vil bygge en av verdens største flyktningleirer som skal huse alle de over 800.000 Rohingya-flyktningene som har tatt seg til landet for å unnslippe volden i nabolandet Myanmar, skriver The Guardian.

Bare i løpet av den siste halvannen måneden har over en halv million mennesker fra den statsløse muslimske minoriteten flyktet til Bangladesh, og situasjonen i de mange flyktningleirene i landet er presset.

12.000 nye dekar

Frem til august i år var det rundt 300.000 Rohingya-flyktninger i Bangladesh.

Myndighetene i landet hadde satt av 7.900 dekar med land ved siden av den allerede eksisterende Kutupalong-leiren nær Cox's Bazar-området da volden i Myanmar eskalerte i august og flyktningstrømmen over grensen økte. Men da antall mennesker som tok seg over grensen etter hvert ble overveldende, økte Bangladesh den planlagte leiren med 4.000 nye dekar land.

Satellittbilder viser dramatiske endringer den siste måneden i det sørlige Bangladesh, med enorme provisoriske flyktningleirer på jordene til bondegårder og i åpne landområder.

Nur er Rohingya
Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Alle vil komme hit

Katastrofe- og beredskapsminister Mofazzal Hossain Chowdhury i Bangladesh sier at alle Rohingya-flyktningene på sikt vil bli flyttet fra 23 flyktningleirer langs grensen til Myanmar og andre provisoriske leirer i Cox's Bazar-området, til den nye sonen.

– Alle de som bor spredt blir samlet på et sted. Derfor trengte vi mer land. Sakte, men sikkert kommer alle hit, sa ministeren og la ifølge den britiske avisen og la til at mange familier allerede har begynt å ta seg til den nye leiren som har fått navnet «Kutupalong-utvidelsen».

Bangladesh har blitt berømmet av FN for sin «sjenerøse ånd» når det gjelder å åpne grensene sine og ta imot flyktningene, men er også tydelige på at flyktningene lever under ekstremt vanskelige kår.

FN og hjelpeorganisasjoner ba denne uken om nærmere 3,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe rohingya-flyktningene de neste seks månedene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Satellittbilder som viser hvor mye flyktningleirene i Kutupalong

HAR VOKST: Satellittbilder som viser hvor mye flyktningleirene i Kutupalong i det sørlige Bangladesh har vokst på kort tid.

Foto: AP/NTB Scanpix

Tusener ankommer daglig

Myndighetene i Bangladesh opplyser at det ankommer mellom 4.000 og 5.000 rohingyaer daglig. Ifølge nyankomne rohingyaer skyldes oppsvinget i flyktningstrømmen eskalerte angrep på rohingyaer i Myanmar. Dette til tross for at myndighetene i landet har lovet at de som har flyktet vil få vende hjem.

Ifølge flyktninger og rettighetsgrupper forutsetter retten til retur dokumenter som de fleste flyktningene ikke har. Rohingyaene frykter også hva som venter dem i hjemlandet, der mange forteller om voldtekter, drap og ildspåsettelser.

Samtidig er et stort antall mennesker igjen i de stridsherjede områdene, uten tilgang på mat, husly eller nødvendig helsehjelp.

Siden volden brøt ut i slutten av august, har myndighetene i Myanmar lagt kraftige begrensninger på hjelpeorganisasjoners adgang til den konfliktherjede delstaten.

SISTE NYTT

Siste nytt