NRK Meny
Normal

Krysset Den engelske kanal med ballonger

Som tatt rett ut av animasjonfilmen «UP» ble eventyreren Jonathan R. Trappe i dag førstemann som krysset Den engelske kanal ved hjelp av heliumsballonger.

Jonathan Trappe og ballongene hans landet i en åker utenfor Dunkerque

Jonathan Trappe og ballongene hans landet i en åker utenfor Dunkerque i Frankrike etter å ha krysset Den engelske kanal ved hjelp av heliumsballonger.

Foto: Gareth Fuller / AP

Jonathan Trappe ble møtt av fransk politi

Jonathan Trappe ble møtt av fransk politi etter landingen utenfor Dunkerque i Frankrike.

Foto: Gareth Fuller / Ap

Den 36 år gamle amerikaneren startet ferden over Kanalen fra Kent Gliding Club i Challok utenfor Ashford i England like etter klokken 06 fredag morgen. Målet var Frankrike, men når og hvor han eventuelt ville lande hang lenge i løse luften.

– Dette er den farkosten man har minst mulighet til å styre. En del av utfordringen er at du ikke vet når du må lande, uttalte Jonathan R. Trappe til Sky News før avgang.

Litt over klokken 09 kom han inn over Dunkerque i Frankrike, og hadde dermed klart å krysse Den engelske kanal. Ved 09.30-tiden klippet han vekk de fargerike heliumsballongene en etter en for å gå inn for landing.

Like før klokken 10 landet en smilende Trappe og de fargerike heliumsballongene hans i en kålåker utenfor Dunkerque i Frankrike, melder Sky News.

– Jeg er strålende fornøyd! Er det ikke alles drøm å gripe tak i en bukett ballonger og fly til værs? sa Trappe etter landingen til TV-kanalen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Krysser Den engelske kanal med ballonger

SE VIDEO: Jonathan Trappe forbereder seg til å bli den første som krysser Den engelske kanal ved hjelp av heliumsballonger.

Han mener Den engelske kanal er et ikon og at det var en utrolig opplevelse å sveve ut fra de hvite klippene ved Dover.

Ballongmannen Trappe har tidligere utført flere stunt med heliumsballonger, inspirert av animasjonsfilmen «UP». I filmen fester en eldre mann en mengde fargerike ballonger til huset sitt, og flyr av sted med det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra animasjonfilmen «UP» (Pixar 2009)

I animasjonsfilmen «UP» fester pensjonisten Carl Fredrickson heliumsballonger til huset sitt og flyr av gårde.

Foto: HO / REUTERS

Verdens lengste ballongferd

I april satte Trappe ny verdensrekord med sin 14 timer lange tur over Nord-Carolina ved hjelp av heliumsballonger.

I januar festet han 55 heliumsballonger til kontorstolen sin, noe som brakte ham over 4500 meter over bakken.

Den brasilianske ballongpresten Adelir Antonio de Carli forsvant i 2008.

Den brasilianske ballongpresten Adelir Antonio de Carli forsvant i 2008

Foto: HO / REUTERS

Når han nå krysser Den engelske kanal har han imidlertid byttet ut kontorstolen sin med en mer tradisjonell kurv som brukes til varmluftsballonger.

Ballongpresten som forsvant

Trappe er ikke den første som har prøvd seg på luftige ballongaktiviteter.

I 1982 ble en lokal lastebilsjafør i Los Angels folkehelt da han fløy over byen i en hagestol, men ble bøtlagt for å ha forstyrret flytraffiken i området.

I juli 2008 fløy amerikaneren Ken Couch fra Oregon nesten 400 kilometer med 150 heliumsballonger festet til hagestolen sin.

Verre gikk det for den brasilianske presten Adelir Antonio de Carli (41). Han fløy til værs i en hagestol han hadde festet 1000 heliumsballonger til, men havnet i dårlig vær og forsvant sporløst over Atlanterhavet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt