NRK Meny
Normal

Støre skremt av angrepet i Kabul

Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplevde angrepet på Intercontinental Hotel Kabul som veldig ubehagelig. – Dette minner om angrepet på Serena Hotel, sier han.

Intercontinental hotell i Kabul

Røyk stiger opp fra Intercontinental Hotel Kabul dagen etter at det ble angrepet av en gruppe væpnede menn og selvmordsaksjonister.

Foto: AHMAD MASOOD / Reuters

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier angrepet på Intercontinental Hotel minner om angrepet på Serena Hotel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Minst elleve afghanske sivile ble drept og tolv såret i angrepet på Intercontinental Hotel Kabul tirsdag kveld.

Angrepet varte i fem-seks timer og røyken steg onsdag fortsatt til værs fra luksushotellet.

– Dette var veldig ubehagelig, sier Støre til NRK.

Minner om Serena

I 2008 var opplevde han en tilsvarende hendelse på Serena Hotel i Kabul. Angrepet skjedde da Støre og flere norske delegater og journalister befant seg på hotellet. Den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept i angrepet.

– Dette minner om det vi var med på i 2008, med et ukjent antall selvmordsbombere inne i et hotell med sivile, sier Støre.

Besøkte Afghanistan

Utenriksministeren kom tilbake fra Afghanistan for bare to dager siden. Han møtte blant annet president Hamid Karzai i Kabul.

– Jeg kjørte forbi Intercontinental Hotel for to dager siden da jeg besøkte en Røde Kors-klinikk i nærheten. Derfor var det mange tanker som kom da jeg fikk høre om angrepet, sier Støre.

Angrep på Intercontinental hotel i Kabul

Intercontinental Hotel i sentrum av Kabul i brann etter et Taliban-angrep som kostet minst elleve afghanere livet.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet. Alle angriperne ble drept i angrepet.

Tre av angriperne ble skutt og drept på taket av hotellet etter at et amerikansk helikopter fra ISAF-styrken ble innkalt for å hjelpe til med å knuse angrepet, og flere av de andre sprengte seg selv i lufta inne i bygningen.

Alle de drepte var afghanske borgere, de fleste av dem ansatte ved hotellet. Ifølge BBC ble ingen av hotellets gjester drept i angrepet, og politiet sier at ingen utlendinger var blant ofrene, skriver NTB.

– Sikkerheten er bedre enn noen gang

Hotellet ligger for seg selv oppe på en høyde i sentrum av byen, og det skulle ikke være vanskelig å oppdage angripere som nærmet seg. De afghanske sikkerhetsstyrkene ble åpenbart tatt på senga av angriperne.

Selv om Taliban viser at de er i stand til å gjennomføre storstilte angrep i Kabul, vil ikke Støre si at afghanerne ikke er i stand til å håndtere sikkerheten på egenhånd.

– Statistikken viser at sikkerheten i Kabul er bedre enn noen gang i nyere tid, og det etter at afghanerne selv har overtatt ansvaret for sikkerheten i byen, sier Støre.

Forrige uke kunngjorde president Barack Obama at USA trekker tilbake 33.000 soldater innen ett år, og flere andre land fulgte opp med å si at de også begynner nedtrappingen.

Støre har sagt at Norge følger etter USA og satser på at norske soldater skal være ute av Afghanistan innen 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt