NRK Meny
Normal

Avhørte Fort Hood-drapsmannen

Militær-psykiater Nidal Malik Hasan, som drepte 13 personer da han angrep egne soldater i Fort Hood i Texas, har for første gang deltatt på et rettsmøte - på sykehuset der han ligger til behandling.

Nidal Malik Hasan

Major Nidal Malik Hasan er tiltalt for 13 tilfeller av overlagt drap og risikerer å bli henrettet dersom en enstemmig jury kjenner ham skyldig.

Foto: Scanpix/AFP

Major Nidal Malik Hasan ligger nå på militærsykehuset Brook Army Medical Center i San Antonio.

Hasan har fått beskjed fra legene på sykehuset at han er blitt lammet etter at han selv ble skutt av politiet i Fort Hood, melder nyhetsbyrået AP.

Anwar al-Awlaki

FBI har sett flere e-poster mellom Hasan og Anwar al-Awlaki.

Foto: Muhammad ud-Deen / Scanpix/AP

Ifølge advokat John Galligan er Hasan lam fra brystet og ned, og har begrenset bevegelsesevne i armene.

Må være på sykehuset til krigsretten begynner

I går ble det første rettsmøtet holdt, på sykehuset, siden skytingen skjedde 5. november. Hasan er tiltalt for 13 tilfeller av overlagt drap . I tillegg ble 29 personer såret i skytingen.

Dersom Hasan kjennes skyldig av en enstemmig jury, risikerer han å bli den første i det amerikanske militæret som blir henrettet i løpet av 50 år .

Forhørsdommeren har beordret at Hasan må bli værende på sykehuset til krigsretten begynner. Det militære rettssystemet gir ikke muligheten til å bli løslatt mot kausjon.

Rettshøringen var stengt for mediene, og ingen av de som var til stede under høringen ønsket å gi noen kommentarer om hva som skjedde.

FBI hadde e-poster fra Hasan

I går, samme dag som rettshøringen, ble det også meldt at Hasan hadde hatt mer og mer kontakt med en radikal islamistisk prest før angrepet.

FBI har e-poster som viser at Hasan hadde begynt å diskutere hemmelige pengeoverføringer til en Jemen-basert Al Qaida-sympatisør ved navn Anwar al-Awlaki, meldte Washington Post i går.

Carl Levin

Hvorfor ble ikke FBIs e-poster overlevert til militæret, undrer Carl Levin.

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images / Scanpix/AP

Etterforskerne i FBI har fått tak i minst 18 e-poster mellom Hasan, som er en USA-født muslim, og al-Awlaki. Lederen av Senatets forsvarskomité, Carl Levin, har sagt at han vil undersøke hvorfor disse e-postene ikke ble overlevert til militæret.

Militæret og FBI har gitt forskjellige forklaringer på hvorfor e-postene ikke kom frem til militære etterforskere før massakren skjedde i Fort Hood.

McCain: «Politisk korrekthet»

Tidligere presidentkandidat John McCain sier til AP at han tror «politisk korrekthet» spilte en rolle når ingen gjorde noe med Hasan før skytingen.

Al-Awlaki, som ble løslatt fra et fengsel i Jemen i fjor, var tidligere imam ved en moské i den amerikanske delstaten Virginia, der Hasan og familien av og til gikk for å be.

Nå leder al-Awlaki en nettside som går i mot amerikanske politikk, og nettsiden har rost Hasans handlinger i Fort Hood.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt