NRK Meny
Normal

Kan bli første henrettelse på 50 år

Dersom major Nidal Malik Hasan dømmes til døden av den amerikanske militærdomstolen og straffen blir fullbyrdet, vil han være den første som blir henrettet på over 50 år.

Nidal Malik Hasan og ofrene
Foto: Scanpix

USAs president Barack Obama har beordret etterforskning av måten informasjonen om at Hasan skal ha hatt kontakt med Al Qaida-sympatisører, har blitt håndtert.

Ifølge BBC har amerikansk etterretning kjent til at majoren som 5. november drepte 13 soldater på Fort Hood i Texas , hadde kontakt med en muslimsk prest som hadde sympati med terrornettverket Al Qaida.

Risikerer å bli henrettet

39 år gamle Hasan ble skutt av politiet under skytingen, og ligger på sykehus. Han er nå tiltalt for 13 tilfeller av overlagt drap . I tillegg ble minst 29 mennesker såret i skytingen.

Ifølge BBC har han ikke snakket med etterforskerne i saken ennå, men det er tidligere blitt kjent at han har kommet ut av koma . På sykehuset voktes Hasan av væpnede soldater.

Nadil Malik Hasan hus ved Fort Hood i Texas

Her bodde major Nadil M. Hasan ved Fort Hood.

Foto: Eli Meir Kaplan/Getty Images / Scanpix/AFP

Hasans sak vil gå for en militær domstol, og dersom han dømmes risikerer han dødsstraff.

Ingen har blitt henrettet som følge av dom i USAs militære domstol på over 50 år, ifølge BBC.

Fem personer sitter nå i Kansas og venter på fullbyrdelsen av en slik dom, men ikke siden 1961 har dette skjedd.

Får advokat av militæret

Hasan stilles for en militær domstol fordi skytingen skjedde i en militærleir, og bare ett av de 13 ofrene var ikke i militæret. Hasan var major i hæren.

Familien til Hasan har ansatt en tidligere oberst, John P. Galligan, til å forsvare ham i rettssaken. I tillegg vil militæret tilby fri rettshjelp, som Hasan kan velge å ikke bruke.

Video nsps_upload_2009_11_12_20_17_50_331.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Chris Grey, en talsmann for militæret, orienterte pressen om den omfattende tiltalen i går.

Etter at bevisene er lagt frem og avhørene er gjennomført, møtes juryen og gjennomfører avstemningen. Alle jurymedlemmene i en militær rettssak må være av høyere rang enn den tiltalte, og ulikt tilfellet i en sivil sak kan også jurymedlemmene stille spørsmål til den tiltalte.

President Barack Obama og Michelle Obama ved Fort Hood

President Barack Obama og Michelle Obama på minnemarkeringen for ofrene ved Fort Hood.

Foto: Jim Watson / Scanpix/AFP

Jurymedlemmene i Hasans sak må være enten oberstløytnanter, oberster eller generaler.

Vil flytte saken fra Fort Hood

I de fleste militære saker, og ulikt det som er tilfelle i sivile saker, er bare to tredeler av stemmene nok til å tippe vekten den ene eller andre veien.

Normalt vil domstolen settes i den leiren en udåd har skjedd, men for å sikre en rettferdig dom ønsker Hasans advokat at rettssaken flyttes fra Fort Hood til en leir der færre jurymedlemmer vil være direkte berørt av hendelsen.

Dersom Hasan kjennes skyldig vil straffen sones umiddelbart, og for å gi ham dødsstraff må alle jurymedlemmene kjenne ham skyldig i overlagt drap.

Tre ankemuligheter

Så snart dommen i militærdomstolen har falt kan Hasan anke til US Army Court of Criminal Appeals.

Dersom han taper ankesaken der kan han anke til Court of Appeals for the Armed Forces, som utgjøres av fem sivile dommere som er utnevnt i 15-årsperioder av den amerikanske presidenten.

Skulle Hasan tape saken også her kan han, i visse tilfeller, anke til USAs høyesterett, landets øverste domstol, der siste ord vil bli sagt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt