Hopp til innhold

Assange anker til høyesterett

Wikileaks-gründeren Julian Assange anker etterlysningskjennelsen mot ham til svensk høyesterett.

Video Julian Assange i Wikileaks på pressekonferanse

Julian Assange anket etterlysningskjennelsen, men fikk anken avvist.

Foto: Nyhetsspiller

Den svenske lagmannsretten avviser anken til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Assange er etterlyst og mistenkt for voldtekt.

Fikk anken avvist i lagmannsretten

Wikileaks-grunnleggeren anket etterlysningskjennelsen, men denne er nå blitt avvist av den svenske lagmannsretten, Svea hovrett. Assange anker dermed etterlysningskjennelsen mot ham til svensk høyesterett.

At anken ble avvist i lagmannsretten innebærer at Assange fortsatt er etterlyst og at politi i hele verden kan lete etter ham, skriver SVT .

– Jeg kommer til å anke til høyesterett. Assange har gitt meg i oppdrag å forsøke alle rettslige muligheter i Sverige, sier Assanges advokat, Björn Hurtig til TV-kanalen.

Lagmannretten har også gjort andre vurderinger enn tingretten og mistanken om grov voldtekt graderes nå ned til å være en mindre grov voldtekt.

LES: Assange anker etterlysningskjennelsen
LES: Etterlyser Wikileaks-grunnlegger

Sjokkert

Den internasjonale etterlysningen ble sendt ut fredag kveld. Han er mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og tvangsbruk.

Assange har tidligere sagt til svenske medier at han ble sjokkert over å finne ut at han var ettersøkt for voldtektsforbrytelser.

– Jeg har blitt beskyldt for mange ting de siste årene, men ingen ting så alvorlig som dette, sa han.

Lokket i sexfeller

Han har tidligere blitt advart om at han kan bli forsøkt lokket i sexfeller og at han ikke ser bort ser ikke bort i fra at USAs forsvarsdepartement kan stå bak voldtektsanklagene mot ham.

LES: Assange tror Pentagon står bak sexfelle

Assange er verdenskjent og omdiskutert for sitt arbeid for nettstedet Wikileaks, som har publisert en rekke oppsiktsvekkende lekkasjer fra blant annet krigen i Afghanistan og Irak.

LES: Mer enn 66.000 sivile drept i Irak

Følt seg forfulgt

Mistankene mot Assange gjelder en voldtekt i august i Enkøping, tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enkøping, og ett tilfelle av tvang i Stockholm, ifølge begjæringen.

LES OGSÅ: Julian Assange får ikke opphold i Sverige

SISTE NYTT

Siste nytt