Arafats levninger graves opp

Levningene etter den palestinske lederen Yasser Arafat skal graves opp 26. november, åtte år etter hans død. Årsaken er påstanden om at han ble drept med gift.

Vakter ved Yasser Arafats grav

Æresvakter holder vakt ved palestinernes tidligere president Yasser Arafats grav i Ramallah. I slutten av november blir Arafats levninger gravd opp.

Foto: LEON NEAL / Afp

To sveitsiske patologer fra universitetssykehuset i Lausanne er allerede på plass på Vestbredden for å diskutere oppgravingen med lokale myndigheter.

At liket av Arafat skal graves opp og undersøkes er en vanskelig affære, både teknisk, juridisk og ikke minst politisk.

Startet drapsetterforskning

I august i år besluttet en domstol i Frankrike å starte drapsetterforskning etter at et laboratorium i Sveits hadde påvist høye nivåer av det svært radioaktive stoffet polonium på klærne til den tidligere PLO-lederen.

Klærne, og flere andre gjenstander som tilhørte Arafat, ble gitt til laboratoriet av Arafats enke Suha.

– Jeg kan bekrefte at vi målte et uforklarlig høyt nivå av polonium-210 på Arafats eiendeler som inneholdt spor av biologisk væske, sa Francois Bochud, direktør ved det sveitsiske laboratoriet, i juli.

Laboratoriet rapporterte sine funn i millibecquerel (mBq), som er en måleenhet for radioaktiv stråling.

En urinflekk på Arafats underbukse ble målt til hele 180 mBq. En annen manns underbukse ble også målt for å kunne sammenligne de to, og der ble polonium-nivået målt til 6,7 mBq.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Yasir Arafat

Yasser Arafat døde 11. november 2004, 75 år gammel. Legene klarte ikke å fastslå dødsårsaken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kona mente Arafat ble forgiftet

Rykter om at Arafat ikke hadde dødd en naturlig død begynte å svirre like etter at han trakk sitt siste sukk på et sykehus utenfor Paris i 11. november 2004, 75 år gammel. Legene som behandlet ham, klarte ikke å fastslå dødsårsaken.

Suha Arafat har lenge ment at ektemannen ble forgiftet, og det er hun som har begjært at levningene av Arafat må graves opp og undersøkes.

Også palestinernes president Mahmoud Abbas har gitt tillatelse til at levningene etter hans forgjenger kan graves opp igjen.

Dette kommer altså trolig til å skje 26. november i år, ifølge en talsmann for universitetssykehuset i Lausanne.

SISTE NYTT

Siste nytt