NRK Meny
Normal

Ukrainas statsminister: – Russland er på djevelens side

Fire dager etter at MH17 ble skutt ned, åpner Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk for at vestlige land kan etterforske flyulykken.

En vrakdel fra MH17 som styrtet i nærheten av Donetsk

MANGE SPØRSMÅL: En vrakdel fra MH17 som styrtet ved Donetsk i Ukraina. I dag tok Ukrainas statsminister til orde for en internasjonal etterforskning

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Det sa Jatsenjuk på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Vi er forberedt på å la våre vestlige partnere koordinere etterforskningen av denne tragedien. Nederland kan lede en slik prosess, sa Jatsenjuk og la til at Ukraina er villig til å frigi kroppene og sende dem til Nederland.

193 av passasjerene om bord var fra Nederland. Den nederlandske statsministeren har også uttrykt et ønske om at de døde fraktes til Nederland for å fullføre identifiseringsarbeidet der.

Voldsom retorikk

Ukrainias statsminister Arsenij Jatsenjuk

KRITISERER RUSSLAND: Statsminister i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk mener Vladimir Putin må forstå at nok er nok.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Under dagens pressekonferanse kom Jatsenjuk med kraftig kritikk mot Russlands president Vladimir Putin. Den ukrainske statsministerens sier Putin nå må forstå at nok er nok og fremholdt at Putin også har ansvar for ulykken.

– Jeg forventer ingenting fra russiske myndigheter. De forsynte opprørerne med våpen, de sendte inn soldater. Dette er ikke en konflikt mellom Ukraina og Russland. Det er en internasjonal konflikt, sa Jatsenjuk.

– Russland er på den mørke siden, på djevelens side, la han til.

– Bevis for nedskyting

Jatsenjuk gjorde det også klart at ukrainske myndigheter mener å ha bevis for at MH17 ble skutt ned med våpen som må ha kommet fra Russland.

– Vi har en rekke uttalelser fra etterretningsbyråer som klart sier at de deler oppfatningen om at MH17 ble skutt ned av en rakett og at det er krystallklart at ikke hvem som helst av de russisk fordrukne gorillaene kan håndtere et slikt system, sa Jatsenjuk.

– Det ble skutt ned av profesjonelle, slo han fast.

Artikkelen fortsetter under bildet

Opprydningsarbeid etter flystyrten ved Donetsk

VRAKRESTER: Opprydningsarbeidet etter at MH17 ble skutt ned ved Donetsk pågår fremdeles.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Jatsenjuk sa også at landets etterretningsorgan har gitt uttrykk for at man for å skyte ned flyet, trengte hjelp fra et radarsystem som Ukraina ifølge statsministeren ikke har på sitt territorium.

Kamper i Donetsk

Samtidig som Jatsenjuk holdt sin pressekonferanse ble det meldt om eksplosjoner i nærheten av togstasjonen i Donetsk. Byen ligger omtrent 55 kilometer fra stedet der passasjerflyet styrtet. Byen kontrolleres av prorussiske separatister, men ukrainske myndigheter har varslet at de vil vinne tilbake byen.

Kampene skjer i et område som ikke er langt unna krasjstedet til MH17. Ukrainas president Petro Porosjenko han har beordret sine styrker til å avlyse alle militæroperasjoner i nærheten av krassjtedet. Våpenhvilen gjelder i en radius på 40 kilometer fra flyvraket, og trår i kraft umiddelbart.

Det skal være sammenstøt mellom separatister og ukrainske regjeringsstyrker som har ført til eksplosjonene. Innbyggerne i området er bedt om å holde seg innendørs.

Etterforskere til krasjsted

Mandag opplyste ukrainske myndigheter at 251 omkomne er funnet ved krasjstedet. Omtrent 200 av disse skal være på en avkjølt togvogn, men myndighetene sier prorussiske separatister nekter toget å kjøre fra krasjstedet.

Hvem som har plassert de døde på toget har det hersket stor tvil om. Meldinger har kommet om at både ukrainske myndigheter og prorussiske separatister har samlet døde i togvogner.

Internasjonale etterforskere har slitt med å komme frem til krasjstedet, men mandag kom tre nederlandske identifiseringseksperter til stedet. Også to tyske etterforskere skal nå ha kommet frem til stedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt