Hopp til innhold

Åpner for transpersoner i forsvaret

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier det amerikanske forsvaret bør gjennomgå forbudet mot transpersoner blant landets væpnede styrker.

Forsvarsminister Chuck Hagel

I 2010 fikk president Barack Obama har gjennom en lovendring som gjør at homofile og lesbiske i militæret kan være åpne om sin legning. Nå åpner forsvarsminister Chuck Hagel for at dette også kan gjelde transpersoner. Dette bildet er fra en markering 11. september 2013.

Foto: JASON REED / Reuters

Conchita Wurst: «Rise like a Phoenix»

Østerrikske Conchita Wurst vant årets Eurovision Song Contest, og skapte med det oppmerksomhet rundt transpersoners situasjon.

Foto: Frank Augstein / Ap

I Europa har transpersoners situasjon fått mye oppmerksomhet etter at kvinnen med skjegg, Conchita Wurst, stakk av med seieren i Eurovision Song Contest.

– Dette er ikke bare for meg. Det er for alle der ute som tror på en fremtid med fred, toleranse og kjærlighet, sier Conchita.

Samtidig, men helt uavhengig av dette, ble transpersoner tema da den amerikanske forsvarsministeren gjestet ABC-programmet «This Week».

Hagel svarte der at «enhver kvalifisert amerikaner» bør ha en mulighet til å tjene landet.

Har endret loven

President Barack Obama har gjort rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og
transpersoner til en prioritet under hans tid i embetet.

Obama var den første sittende amerikanske presidenten som gikk inn for ekteskap mellom to personer av samme kjønn i USA.

I 2010 fikk han slutt på en lovgivning som hadde hindret homofile menn og kvinner i militæret fra å være åpne om sin legning.

I ABC-programmet på søndag ble forsvarsminister Chuck Hagel spurt om det også er på tide å heve forbudet mot transpersoner.

– Jeg er åpen for nye vurderinger, for det grunnleggende er dette: Enhver kvalifisert amerikaner som ønsker å tjene landet vårt bør ha en mulighet hvis de har de kvalifikasjoner som kreves.

Men han understreket at det for eksempel kan være vanskelig å avgjøre hvor personene skal plasseres.

– Spørsmålet med transseksuelle er litt mer komplisert fordi den har en medisinsk komponent, sier Hagel til ABC.

Blir tatt godt imot

Den Washington-baserte menneskerettighetsgruppen «Nasjonalt senter for transkjønnet likestilling» sier Hagels vilje til å gjennomgå politikken kommer «sent, men veldig godt».

De omtaler forbudet som vilkårlig og foreldet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gruppen sier tusenvis av transpersoner for tiden tjenestegjør i alle forsvarsgrener, men at de er tvunget til å skjule hvem de er eller risikere å miste jobben.

– Hvis forsvarsministeren hadde truffet og snakket med transpersonene i militæret som jeg har møtt, ville han forstått at svaret er innlysende, uttaler gruppens leder Mara Keisling.

– Dette er fantastiske mennesker som tjener landet sitt selv om de må skjule en grunnleggende del av hvem de er, sier Keisling.

SISTE NYTT

Siste nytt