NRK Meny
Normal

Anonymous skal «lamme» Sverige med nye nettangrep

Hackergruppen Anonymous truer med det største nettangrepet i gruppas historie fredag ettermiddag. 18 vitale nettsteder som representerer det svenske samfunnet skal stå på lista over mål.

Anonoymous truer Sverige med nettangrep

Hackergruppen Anonymous har utført flere angrep mot svenske myndigheter den siste tiden.

Foto: Skjermdump / YouTube

På en video lagt ut på You Tube sier en person kledd i en Guy Fawkes-maske, som er kjennetegnet til Anonymous-gruppen, at det omfattende angrepet rettes mot «flere vitale nettportaler som representerer det svenske samfunnet».

– Svenske myndigheter, dere vet hva vi kan gjøre. Vi er Anonymous, vi tilgir ikke, sier mannen med forvrengt stemme i videoklippet.

I en annen video sier mannen i Fawkes-maske at angrepet vil bli det største i Sveriges historie. Formålet med angrepet er ifølge hackerne å stoppe sensur på internett. Tidligere har gruppa aksjonert med slagord som «Deling er ikke kriminelt».

Hackergruppen Anonymous har utført flere angrep mot svenske myndigheter de siste dagene.

– Politi og forsvar angripes

Hvilke nettsider som skal angripes opplyses det ikke om i videoen, men angrepet, som har fått navnet «#OpPRQ #OpPiratebay», skal angivelig starte kl. 14.30.

Svenske Aftonbladet melder at hjemmesidene til det svenske forsvaret og politiet står på listen over mål. Avisa presenterer en liste over 18 nettsteder, flere av dem tilhørende viktige samfunnsfunksjoner, men presiserer at den er basert på ubekreftet informasjon.

Nettsidene til en rekke svenske institusjoner, blant annet regjeringen, nasjonalforsamlingen, det svenske forsvaret og flere banker og medier, har blitt utsatt for angrep som har satt dem ut av spill hele uken.

Nettstedene har blitt utsatt for såkalte ddos-angrep, det vil si at infiserte datamaskiner verden over besøker sidene hyppig, og dermed skaper en form for digital trafikkork. Et ddos-angrep gir imidlertid ikke tilgang til informasjonen på nettsidene, men gjør at de ikke fungerer utad.

Onsdag kveld sluttet også Riksbankens nettsider å fungere ved 22-tiden, men betalingssystemet mellom sentralbanken og de svenske bankene ble ikke berørt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anonymous angriper Sverige

I den siste YouTube-videon annonseres det at angrepet skal starte 14.30 fredag ettermiddag.

Foto: Skjermdump / YouTube

Hevnaksjon

Rikspolisen har tidligere sagt at de mistenker at angrepene kan ha noe å gjøre med at Julian Assange, grunnleggeren av varslernettstedet Wikileaks, er anklaget for to tilfeller av seksuelle overgrep i Sverige.

Nettangrepene startet etter at svensk politi mandag gjennomførte en razzia i et lokale med servere med tilknytning til Pirate Bay og WikiLeaks.

I den siste YouTube-videoen blir ikke Julian Assange nevnt, men det opplyses om at angrepene er en hevnaksjon for at svenske myndigheter har stengt ned fildelingsider.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt