Annan frustrert og utålmodig

Kofi Annan sier han er frustrert og utålmodig over situasjonen i Syria. Han meklet fram våpenhvilen som daglig brytes.

Kofi Annan

Kofi Annan sier han er frustrert og utålmodig over utviklingen i Syria. I dag har han diskutert situasjonen med Libanons statsminister i Beirut.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Annan forsøker å skape fred i Syria som utsending for FN og Den arabiske liga.

– Jeg tror kanskje jeg er mer frustrert og utålmodig enn dere, fordi jeg står midt oppe i dette, sa Annan til journalister i Beirut etter at han hadde møtt Libanons statsminister Najib Mikati.

– Jeg vil se ting skje raskere, sa Annan.

Opprører verdenssamfunnet

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay

FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømmer massakren i Houla.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Sist helgs massakre i den syriske byen Houla, der 108 mennesker ble drept, opprører fortsatt verdenssamfunnet.

FNs høykommissær for menneskeretter, Navi Pillay, sier at massakren kanskje kan karakteriseres som en forbrytelse mot menneskeheten.

– Handlingene i Houla kan være en forbrytelse mot menneskeheten og andre internasjonale forbrytelser, sa Pillay som refererte til den påståtte rollen den syriske hæren og den regjeringsvennlige militsen Shabiha hadde i massakren.

Pillay ba partene holde seg til Kofi Annans fredsplan slik de har forpliktet seg til, og sluttet seg til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs utenriksminister Hillary Clinton som har advart om at konflikten i Syria kan utvikle seg til en borgerkrig.

– Dersom ikke Annans plan følges kan situasjonen utvikle seg til en total konflikt som kan sette landets og regionens framtid i alvorlig fare, sa Pillay.

Ny FN-fordømmelse

FNs menneskerettsråd hadde i dag et nytt krisemøte om Syria i Genève for å drøfte massakren.

Med 41 mot tre stemmer vedtok rådet en resolusjon som legger skylden på «regimevennlige elementer» og regjeringsstyrkene for massakren.

Russland, Kina og Cuba stemte imot, mens to lands avsto fra å stemme og et medlemsland var fraværende.

Resolusjonen tok også til orde for en snarlig internasjonal, åpen og uavhengig gransking av hendelsen.

Les også: Advarer om syrisk borgerkrig

Syria nekter

Syriske myndigheter nektet for at regimet var involvert, og la i går skylden på væpnede grupper som motarbeider president Bashir al-Assad, og som ønsker en utenlandsk militæraksjon i Syria.

Uttalelsen kom etter at myndighetene selv har granske hendelsen i Houla.

USAs FN-ambassadør Susan Rice kalte påstanden «blank løgn».

Det russiske utenriksdepartementet går imidlertid god for konklusjonen i rapporten, og i en uttalelse derfra heter det at drapene var resultatet av økonomisk støtte og smugling av moderne våpen til militante grupper.

Angela Merkel og Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er enige om at krisen i Syria må løses med politiske midler.

Foto: Michael Sohn / Ap

Putin og Merkel

I FN har Russland to ganger lagt ned veto mot å fordømme regimet i Damaskus. I dag er president Vladimir Putin på besøk hos kansler Angela Merkel i Berlin.

Etter å ha møtt Putin sa Merkel at de to er enige om at konflikten best kan løses med fredelige midler.

– Vi gjorde det begge klart at vi presser på får å få til en politisk løsning der Annans plan kan være en begynnelse, men FNs sikkerhetsråd må gjøre alt de kan for å sette planen i verk, sa Merkel.

Putin sa at Verden må konsentrere seg om å støtte Annans plan, og sa at han allerede ser tegn til en begynnende borgerkrig i Syria. Putin benektet at Russland støtter regimet i Damaskus.

– Vi støtter ingen av partene som kan utløse en borgerkrig, sa Putin.

Clinton kommenterte

USAs utenriksminister Hillary Clinton, som er i Oslo, kommenterte Putins uttalelser om ikke å støtte noen av partene.

– Dersom Russland er klar til å samarbeide med verdenssamfunnet, komme sammen og planlegge en politisk overgang i Syria, vil vi selvsagt være klar til å samarbeide med Russland om dette.

Clinton sa også USA ser fram til å samarbeide med Russland for å finne en løsning basert på Annans plan.

Hun sa at det har kommet mye våpen fra Russland til Syria og tror at det også har styrket regimet.

– Vi vet ikke hva våpnene er brukt til, men vi er bekymret fordi Russland har sendt dem. Vi vil fortsatt diskutere dette med Annan og FN som er svært bekymret for det som skjer i Syria, sa Clinton.

Hun sa også at generalmajor Robert Mood gjør en viktig jobb som leder for FNs observatører i Syria, og kalte oppdraget farlig.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt