Advarer om syrisk borgerkrig

Advarslene om at en borgerkrig nærmer seg i Syria øker i styrke. Bakgrunnen er massakren i byen Houla lørdag, der 108 mennesker ble drept, blant dem 49 barn og 34 kvinner.

Homs, Syria

Kampene fortsetter i Syria til tross for den inngåtte våpenhvilen. Dette blide ble tatt i byen Homs i går.

Foto: Anonymous / Ap

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier i dag at Syria nærmer seg en «katastrofal borgerkrig» etter massakren.

Har ikke gitt opp håpet

Han har imidlertid ikke gitt opp håpet om at begge parter skal rette seg etter Kofi Annans plan om våpenhvile som begge parter har forpliktet seg til å overholde.

– Jeg krever at Syrias regjering oppfyller sin forpliktelse i henhold til Annans fredsplan, sier generalsekretæren.

Talsmannen for det syriske utenriksdepartementet beklager Ban Ki-moons uttalelser.

– Det er beklagelig at FNs generalsekretær har fjernet seg fra sin oppgave som er å fremme fred og sikkerhet i verden, og i stedet er en budbringer om borgerkrig, sa Jihad Makdisi.

Også Clinton advarer

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer om faren for borgerkrig i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters
Hillary Clinton i København

USAs utenriksminister Hillary Clinton kritiserte Russlands politikk overfor Syria i København i dag.

Foto: SAUL LOEB / Afp

USAs utenriksminister Hillary Clinton, som kommer til Norge i kveld, sa i København i dag at Russlands motstand mot sanksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd kan bidra til en borgerkrig.

– Russerne forteller meg at de ikke ønsker en borgerkrig. Jeg har fortalt dem at den politikken de fører vil bidra til nettopp det, sa Clinton da hun svarte på spørsmål fra studenter i København.

Det syriske regimet har gjennomført en foreløpig undersøkelse om hva som skjedde i Houla.

– Regimet sto ikke bak

Lederen for granskingen, general Kassem Jamaleddine, hevdet på en pressekonferanse i Damaskus i dag at massakren ble gjennomført av væpnede motstandsgrupper og ikke av regimets soldater.

– Det ser ut til at alle de 108 drepte kom fra fredelige familier som nektet å reise seg mot regimet, og som kom i krangel med væpnede grupper, sa generalen.

Han sa også at hensikten med drapene trolig var å skape grunnlag for en utenlandsk intervensjon i Syria, og at mange av ofrene var slektninger av en syrisk parlamentariker.

Generalen la til at regimets soldater ikke hadde forlatt brakkene sine i det aktuelle tidsrommet.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sier i kveld at den syriske framstillingen av massakren er en blank løgn.

– Vår reaksjon på den syriske karakteristikken av det som skjedde i Houla, er at vi rett og slett mener det er enda en skamløs løgn, sier Rice.

Den syriske opposisjonen hevder at regjeringsstyrker og en væpnet milits som støtter regimet, utførte massakren. Vitner på stedet har fortalt det samme til FN-observatørene i landet.

– Må erklære planen for mislykket

Lederen for gruppen som kaller seg Den frie syriske hær, oberst Riyad Asaad, mener det er fritt fram for å fortsette kampene etter massakren i Houla, og oppfordrer spesialutsending Kofi Annan til formelt å kunngjøre at fredsplanen har mislyktes.

Samtidig avviser han overfor TV-stasjonen Al Jazeera at opprørerne har satt fredag som frist for når regimet må iverksette resolusjonene til FNs sikkerhetsråd.

– Det er ikke noen frist, men vi vil at Kofi Annan skal erklære at planen har slått feil, slik at vi kan gjenoppta militæroperasjoner mot regimet, sier Asaad.

Intern krangel

Riyad Asaad, som har tilhold i Tyrkia motsier dermed opplysningene som oberst Kassem Saadeddine i den samme organisasjonen inne i Syria kom med i går, om en 48 timers frist.

I dag slår Saadeddine tilbake.

– Ingen har rett til sende ut pressemeldinger ta avgjørelser eller å uttale seg om operasjoner i Den frie syriske hærs navn, bortsett fra ledelsen inne i Syria, sier han.

Opprørerne varsler videre at de kommende dagene vil bli starten på en ny fase i kampen mot Assad.

Nye angrep

I dag skal myndighetene ha gjennomført nye artilleriangrep i det samme området der massakren skjedde lørdag.

Mer enn 13.000 mennesker er drept i Syria siden opprøret mot presidenten startet i fjor. Aktivistgruppen Det syriske observatoriet for menneskeretter melder at 14 mennesker er drept i dag ulike steder i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.