Hopp til innhold

Stoltenberg: Sivile i Gaza må beskyttes

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreker at det er viktig at Israels svar etter angrepet fra Hamas er proporsjonalt, og at man beskytter sivile både i Gaza og i Israel.

Jens Stoltenberg holder pressekonferanse under Natos forsvarsministermøte

FORDØMMER: Nato-landene fordømmer Hamas-angrepet mot Israel. Nato-sjef Jens Stoltenberg understreker at beskyttelse av sivile er essensielt.

Foto: JOHANNA GERON / Reuters

SISTE:

  • Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer Hama-angrepet mot Israel, men understreker at sivile også i Gaza må beskyttes.
  • Norge sender nytt fly til Israel.
  • Israel vil ikke sende humanitær hjelp til Gaza før Hamas frigir gislene.
  • USAs utenriksminister Antony Blinken på plass i Israel.
  • Israel forbereder bakkeinvasjon.
  • Egypt ber Israel ikke angripe grenseovergangen fra Gaza.
  • Den israelske hæren vil drepe hele Hamas-ledelsen.
  • 15 palestinere skal være drept i angrep mot to flyktningleirer.
  • Minst 1400 mennesker drept på Gazastripen siden lørdag. 6000 er såret, ifølge Hamas.
  • 1200 er drept og 3192 såret i Israel, ifølge FN.
  • 26 drept og 427 såret på den okkuperte Vestbredden.

Israel har vært utsatt for et brutalt terrorangrep, målrettet mot sivile, mot uskyldige, mot ungdom på en musikkfestival. Israel har rett til å forsvare seg mot den type angrep, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Det jeg og Nato-landene har gitt uttrykk for i dag, er at vi sterkt fordømmer det brutale terrorangrepet mot Israel, og samtidig understreker betydningen av at sivile menneskeliv skånes så langt som overhodet mulig. Israels svar må være i tråd med folkeretten og være proporsjonalt.

På spørsmål fra NRK om hva som legges i «proporsjonalt», svarer Stoltenberg at man må følge de lover og regler som gjelder for krigføring.

Man må forsøke å skåne sivile liv så langt som overhodet mulig. Alle skjønner at det er en fortvilet situasjon, der man står overfor noen veldig brutale valg og dilemmaer. Det som uansett er viktig, er at det gjøres et arbeid for å se på muligheter for å beskytte sivile, for å etablere humanitære korridorer for å få inn nødhjelp og medisinsk hjelp og kanskje etablere områder der sivile kan oppholde seg trygt, sier Stoltenberg.

– Det er viktig at man nå ser på de mulighetene for å få frem nødhjelp og beskytte sivile mennesker. Det må gjøres for å redusere lidelsene, for å gjøre en brutal situasjon så overkommelig som mulig i en helt forferdelig situasjon for sivilbefolkningen på Gaza, men selvfølgelig også for dem som er rammet i Israel.

Advarer land som er fiendtlig innstilt mot Israel

På Natos forsvarsministermøte i Brussel i dag fikk Nato-landene en orientering om situasjonen av Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

Natos-sjef Stoltenberg advarer nå andre land som vil kunne eskalere konflikten.

– Ingen nasjon eller organisasjon som er fiendtlig innstilt mot Israel bør forsøke å dra nytte av situasjonen eller eskalere konflikten, sier Stoltenberg i ettermiddag.

Han beskriver situasjonen i Midtøsten som utfordrende og sier at det selvfølgelig alltid er en risiko for at noen vil forsøke å utnytte situasjonen.

– Dette inkluderer organisasjoner som Hizbollah eller et land som Iran. Så dette er en beskjed til land og organisasjoner som er fiendtlige mot Israel, om at de ikke bør forsøke å utnytte situasjonen, sier Stoltenberg.

Slektninger sørger over mennesker som er drept i israelske luftangrep i Gaza by

Slektninger og venner sørger over mennesker som ble drept i Gaza by tidligere denne uken.

Foto: Fatima Shbair / AP

Norge sender nytt fly

Norge sender en nytt fly til Israel i morgen for å frakte norske og nordiske borgere til Norge, bekrefter Utenriksdepartementet (UD) til NRK.

Det var TV 2 som først meldte om flyvningen.

Flyet skal gå fra flyplassen Ramon i byen Eilat sør i Israel i samarbeid med flyselskapet Norwegian.

UD er i kontakt med nordmenn som befinner seg i Israel, for å finne ut hvor mange som skal være med flyvningen.

– Det er nå 200 nordmenn som har bedt om hjelp til å komme hjem. 100 på palestinsk område og 100 på israelsk område. Så vi setter opp et fly i morgen ettermiddag, og vi ringer nå opp alle og gir beskjed om at de som vil med dette flyet, må ta kontakt umiddelbart, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK.

Er dette siste sjanse til å komme seg ut?

Det er ulike muligheter, og det er også andre grenser som er åpne. Men vi håper at de som kan, kommer seg med dette flyet, sier Huitfeldt.

Om norske borgere som sitter fast inne i Gaza, sier hun at det er lite norske myndigheter får gjort.

Vi er i kontakt med alle disse menneskene, men det er veldig lite vi får gjort nå. Så vi ønsker jo at Israel skal åpne grensa mot Egypt, slik at vi både kan få inn norske leger og mat og medisiner, at vi kan få ut sårede barn, og at vi kan få ut norske borgere.

Utenriksminister Anniken huitfeldt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt bekrefter at Norge sender et nytt fly til Israel fredag for å frakte norske og nordiske borgere til Norge.

Storbritannia sender militærfly og marinefartøyer

Storbritannias statsminister Rishi Sunak har gitt ordre om at marinefartøy, helikoptre og overvåkingsfly skal sendes til Øst-Middelhavet for å støtte Israel, opplyser det britiske statsministerkontoret torsdag.

Britiske patrulje- og overvåkingsfly skal begynne å operere i regionen fra og med fredag for å oppspore trusler mot regional stabilitet, noe som også innebærer overvåking av aktivitet som overføring av våpen til terrorgrupper.

I tillegg skal to marinefartøy flyttes til det østlige Middelhavet neste uke, som et beredskapstiltak for å styrke den humanitære innsatsen. Også tre helikoptre og flere soldater sendes til området.

De britiske soldatene vil være i beredskap for å gi støtte til Israel og andre partnere i regionen, og bidra med avskrekking, heter det fra statsministerkontoret.

USAs utenriksminister i Israel

Det har vært omfattende angrep i Gaza i natt. Samtidig er USAs utenriksminister i Israel.

– Takk for at USA står med Israel i dag, i morgen og for alltid, sier Netanyahu.

USAs utenriksminister Antony Blinken og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt pressekonferanse sammen torsdag. Blinken er på besøk i Israel for å vise støtte til Israel.

– Min gode venn Tony. Takk for at USA står med Israel i dag, i morgen og for alltid.

Det sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Hamas har vist seg å være en fiende av sivilisasjonen. Ingen leder burde møte dem, ingen burde huse dem. De som gjør det burde bli straffet. Hamas er IS. Sånn som IS ble knust, skal Hamas bli knust, sier Netanyahu.

– Det er en utrolig vanskelig tid for nasjonen, men også for hele verden, sier Blinken.

– Dere er kanskje sterke alene, men så lenge USA eksisterer trenger dere ikke det. Vi vil alltid være her.

Antony Blinken forteller at minst 25 amerikanere har mistet livet i krigen mellom Hamas og Israel.

U.S. Secretary of State Antony Blinken visits Israel

Utenriksminister Antony Blinken er i Israel sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: POOL / Reuters

Israel angrep flyplasser i Syria

Samtidig melder syriske medier at Israel har angrepet flyplassen i Damaskus og Aleppo med luftangrep. Begge flyplassene skal være ute av drift etter angrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

Syria er nært alliert med Iran som støtter angrepet mot Israel.

– Å kutte tilgang til vann, elektrisitet, mat og medisiner er et forsøk på et folkemord av alle i Gaza, sier Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian.

Det melder Reuters.

Angrepet kom bare timer etter at den iranske presidenten, Ebrahim Raisi, snakket med Syrias leder Bashar al-Assad. De skal ha oppfordret islamske land til å konfrontere Israel.

– Uhåndterlig veldig raskt

Røde Kors sier Gaza vil gå tom for bensin til aggregatene som livnærer sykehusene med strøm, innen få timer.

Med «forsyningene vi har inne i Gaza, vil vi ikke klare å hjelpe den sivile befolkningen veldig lenge», sier organisasjonen til Reuters:

– Den humanitære situasjonen på Gazastripen vil bli «uhåndterlig veldig raskt», sier Fabrizio Carboni i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) torsdag.

Mange menneske står i eit bomba område. Øydelagde bygnigar.

Palestinere ser på ødeleggelsene etter et angrep sør i Gaza natt til torsdag.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Omfattende angrep

Den israelske hæren skriver torsdag morgen på Twitter/X at de har startet et omfattende angrep mot flere Hamas-mål inne på Gazastripen. Det er meldt om 51 drepte i løpet av én time, ifølge helsestyresmaktene i Gaza.

Hamas melder at 15 palestinere skal ha blitt drept i israelske angrep mot to flyktningleirer i Gaza, al-Shati-leiren og Jabalia-leiren.

Ei ung jente med støv i ansiktet bær to yngre jenter. Stemning i bilete er kaotisk.

Gaza by blei truffet av israelske missilangrep natt til torsdag.

Foto: BASHAR TALEB / AFP

Ifølge NTB skal Hamas ha sendt raketter mot Tel Aviv:

– Al-Qassam-brigadens angrep kommer som svar på angrepene rettet mot sivile i al-Shati- og Jabalia-leiren, skriver Hamas-ledelsen i en tekstmelding til journalister.

De skal ikke ha fått forhåndsvarsel om angrepene, og hadde derfor ingen mulighet til å flykte.

Israelere bomber nå bygninger med mindre overveielse og forhåndsvarsling enn i tidligere angrep mot Gaza, ifølge The Economist.

Dette gjør man vanligvis ved først å avfyre en ufarlig runde mot et område, et slags varselskudd, for å varsle beboerne om et kommende luftangrep. Nå blir ikke palestinerne varslet, hevder tjenestemenn til The Economist

Video distribuert av IDF viser bygninger på Gaza som blir struffet av Israelske missiler

Video distribuert av Det israelske forsvaret viser bygninger på Gaza som blir truffet av israelske missiler.

Det er fremdeles anslått at mellom 100 og 150 sivile er bortført fra Israel til Gaza.

Ifølge Al Jazeera skal tre sivile ha blitt frigitte sent onsdag kveld. En video skal vise en kvinne og to barn bli løslatte. Israelsk etterretning hevder derimot at videoen er gammel.

Gaza er isolert

Israel har isolert Gazastripen, blokkert tilgang til vann og mat, og angriper jevnlig mål med rakett- og bombeangrep.

I tillegg er elektrisiteten stengt. Folk er derfor avhengige av aggregat for å få strøm, men Israel har blokkert tilgangen til bensin, så snart vil Gaza miste tilgangen til strøm via aggregat også.

Lokale journalister NRK har snakket med, forteller om folk som ikke har sovet på flere dager, og som ikke har tilgang til hverken mat eller vann.

Snart går også butikkene tomme for mat.

Forholdene blir stadig vanskeligere, og palestinerne har ingen steder å dra. De to grenseovergangene til Israel er stengte. Det samme har grenseovergangen til Egypt vært.

Grunngivingen bak blokaden er at Hamas-soldatene er inne i Gaza. Det samme er over 2 millioner sivile, i tillegg til de israelske gislene.

– Vi er fokusert på å ta ut hele toppledelsen, ikke bare de militære, men helt opp til Sinwar (Hamas-lederen i Gaza, Yahya Sinwar, red.anm.), sier talsperson for Israels hær, Richard Hecht, torsdag.

Sivile søker ly i blant annet FN-skoler rundt om på Gazastripen, som melder om at de snart er tomme for drikkevann.

FN-sjef António Guterres krever torsdag at sivile inne i Gazas må få tilgang til drivstoff, mat og vann.

USA hjelper til

USA har uttrykt støtte til Israel i konflikten, og har sendt verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford», til regionen.

Om bord i skipet skal det være et mannskap på 5000 personer. USA støtter også Israel med luftvern og ammunisjon.

– USA står bak Israel. Vi står bak dem i dag, i morgen, og hver dag. Vi vil alltid, resolutt, stå imot terrorisme, sier USAs utenriksminister Antony Blinken, som torsdag er på plass i Israel.

Det er planlagt at Blinken skal samtale med palestinernes president Mahmoud Abbas på fredag. Abbas styrer den okkuperte Vestbredden, mens Hamas styrer Gazastripen.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu skal Abbas ha snakket med arabiske ledere på mandag, og sagt at det haster med å stanse «den israelske aggresjonen på Gazastripen».

Israels utanriksminister Eli Cohen tek imot Antony Blinken utanfor eit fly. bak dei står ein israelsk soldat.

Israels utenriksminister Eli Cohen tar imot Antony Blinken torsdag morgen.

Foto: JACQUELYN MARTIN / AFP

Kritisk humanitær situasjon

Lege og professor i medisin ved UiO, Erik Fosse, er i Kairo, og prøver å komme seg inn i Gaza. Han sier at det største sykehuset i Gaza, Shifa-sykehuset, er tomme for forsyninger:

– De mangler strømforsyning, som er det verste. Det gjør at sykehus etter hvert stopper opp.

Fosse og lege Mads Gilbert har arbeidet i palestinske områder i mange år, og er engasjerte i saken:

– Gaza er mye verre enn noe av det jeg og Mads har opplevd tidligere, sier Fosse.

Han tror at folk vil dø av skader de ellers ikke ville dødd av, fordi de ikke har tilgang til behandling.

Etter hvert tror Fosse dette vil utvikle seg til å bli en humanitær krise, der folk vil dø av mangel på vann og mat. Han er særlig bekymret for at befolkningen er så ung, halvparten er barn.

Energiminister Israel Katz sa torsdag at Israel ikke vil sende grunnleggende ressurser eller humanitær hjelp inn i Gaza før Hamas frigir de israelske gislene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Menn sørger og gret

Folk sørger utenfor Shifa-sykehuset lørdag.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Åpner grense mot Egypt

Tirsdag morgen rådet talsperson for det israelske forsvaret Richard Hecht folk om å reise ut av Gaza via grenseovergangen mot Egypt.

Mange turte ikke å reise, i frykt for bombeangrep, mens de som var nærme, pakket koffertene sine og reiste mot Rafah.

Men like etterpå kom det meldinger om angrep nær grenseovergangen. I løpet av et døgn ble det meldt om tre israelske angrep, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Problemet nå er at Israel har bombet grensen inn til Egypt. Ingen kommer seg over den, seier Fosse ved UiO.

Torsdag ettermiddag sier Egypt at grensen ved Rafah er åpen igjen, og ber internasjonale aktøre om å sende humanitær støtte til området. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Landets utenriksdepartement ber Israel om ikke å angripe den palestinske siden av grenseovergangen, slik at humanitær støtte kan sendes gjennom.

Eksplosjon og røyk stig opp av hus

Bildet viser en eksplosjon ved grensebyen Rafah tirsdag.

Foto: Hatem Ali / AP

Bakkeinvasjon i vente

Israel har samlet rundt 300.000 soldater ved grensen til Gaza, og det er ventet en bakkeinvasjon i nær fremtid.

Talsperson for den israelske hæren Jonathan Concrius sier torsdag morgen at en bakkeoperasjon kan starte når forholdene ligger til rette for det.

– Vi forbereder oss, sier en talsperson for militæret, ifølge Reuters.

I tillegg har hæren delt ut våpen, hjelmer og jakker til sivile israelske innbyggere som bor rundt Gazastripen. I første omgang skal 4000 rifler deles ut, som vil bli supplert med 6000 til på et senere tidspunkt.

Menneske står ved ein lang benk og hentar ut våpen.

Sivile får utdelt våpen av den israelske hæren.

Foto: JALAA MAREY / AFP

Den arabiske ligaen ber om stans

Den arabiske ligaen ber Israel stanse luftangrepene på Gazastripen, og fordømmer vold mot sivile på begge sider.

Utenriksministrene i ligaen holdt et krisemøte i Kairo i går. De advarte mot katastrofale humanitære og sikkerhetsmessige konsekvenser, og sier at det må forhandlet mellom de palestinske selvstyremyndighetene og Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt