I et lekket internt skriv advarer det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) om at deltavarianten kan spres av fullvaksinerte.
Altså kan fullvaksinerte som smittes av deltavarianten og blir syke, være like smittsomme for de rundt seg som uvaksinerte. Det betyr at fullvaksinerte kan smitte fullvaksinerte, ifølge skrivet.
Det skriver både Washington Post og New York Times natt til fredag.
I skrivet vises det til upubliserte data som det er ventet at CDC vil presentere i løpet av fredag.
De danner bakgrunnen for at man enkelte steder i USA ber fullvaksinerte ha på seg maske igjen, ifølge New York Times.
– Ikke så mye nytt
Funnene viser blant annet at vaksinerte personer bærer store mengder av viruset i nesa og halsen dersom de er syke.
Forskningen er gjort av personer som ikke er tilknyttet til CDC, og forskerne til CDC har jobbet med å analysere funnene før de presenteres.
FHIs Geir Bukholm mener det er lite nytt å hente fra nyheten fra USA.
– Det er ikke så mye som er nytt. De viser til studier som sier at virusmengde i prøver tatt fra fullvaksinerte som blir syke inneholder omtrent like mye virus som virusprøver fra syke uvaksinerte. Det er ikke det samme som å si at vaksinerte skiller ut like mye virus som syke uvaksinerte, dette er kun de fullvaksinerte som er blitt syke, sammenlignet med uvaksinerte, sier Bukholm til NRK.
Det er altså de som blir merkbart syke som blir like smittsomme som uvaksinerte, ifølge Bukholm.
Vaksinene gir rundt 90 prosent beskyttelse mot sykdom, og har en betydelig effekt mot smitte, understreker han.
Geir Bukholm i FHI.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTBNakstad: – Tilktak for fullvaksinerte kan bli diskutert
– Det betyr at at det vil forekommer smitte blant fullvaksinerte. Vi legger til grunn, i likhet med CDC, at fullvaksinerte i liten grad smitter andre sammenlignet med uvaksinerte. De studiene som både FHI og CDC legger til grunn for sine risikovurderinger viser at vaksinasjon beskytter mot smitte, sier Bukholm.
Han påpeker at etterhvert som vaksinasjonsgraden blir høyere, blir også andelen av fullvaksinerte som legges inn på sykehus bli høyere.
– Landene med høyest vaksinasjonsdekning vil ha den høyeste andelen av fullvaksinerte innlagte. Det er ikke en konsekvens av at vaksinene virker dårlig, men av at vi har en høy vaksinasjonsdekning, sier han, og legger til:
Espen Nakstad i Helsedirektoratet.
Foto: Heiko Junge / Heiko Junge– Hadde vi hatt 100 prosent vaksinasjonsdekning ville jo 100 prosent av de sykehusinnlagte vært fullvaksinert.
Heller ikke Espen Nakstad synes funnene fra amerikanske CDC er overraskende.
– Tallene fra Norge tyder på at vaksinasjon absolutt har en smittebegrensende effekt, i alle fall i en befolkningsgruppe som i hovedsak har fått mRNA-vaksiner, men effekten er kanskje ikke like stor som vi hadde trodd, sier han til NRK.
Kan bli aktuelt med en tredje vaksinedose
Nakstad understreker at funnene bør leses grundig før en trekker konklusjoner.
– Jeg tror at behovet for en tredje justert vaksinedose og smittevernråd til fullvaksinerte vil bli diskutert i mange land hvis disse opplysningene fra CDC viser seg å stemme, sier Nakstad.
I dokumentet Washington Post har fått tak i, påpekes det at «krigen har endret seg». Det belyser også utfordringene med å få folk til å følge smittevernreglene og vaksinere seg i USA.
Deltavarianten av koronaviruset har skapt hodebry verden over, og er blitt dominerende i både Europa og Norge.
Den ble blant annet pekt på da den norske regjeringen for få dager siden utsatte gjenåpningen av landet ytterligere.
Over 1,7 millioner nordmenn er fullvaksinerte. I Norge har totalt 708 av dem som regnes som fullvaksinerte fått covid-19, ifølge FHIs siste ukesrapport.
695 av disse har fått to doser med koronavaksine og fått påvist koronaviruset minst 7 dager etter andre dose.
De resterende 13 regnes som fullvaksinerte etter gjennomgått koronasykdom og én dose koronavaksine.
708 fullvaksinerte smittet i Norge
Immunolog Anne Spurkland synes ikke det er overraskende at fullvaksinerte smittes. Det hun dog finner overraskende, er at CDC sier at fullvaksinerte er like smittsomme som andre.
– De antistoffene man har laget er ikke like effektive for å holde viruset i sjakk. Men så består immunforsvaret av mye mer enn antistoffer, slik at man blir ikke like alvorlig syk, selv om man kan smitte andre, sier Spurkland til NRK.
Spurkland mener det foreløpig er uklart om fullvaksinerte smittes i like stor grad som andre.
Professor og immunolog Anne Spurkland.
Foto: Heidi Klokk / NRK– Foreløpig virker vaksinene godt i forhold til å beskytte mot alvorlig sykdom. Men som samfunn er vi ikke like godt beskyttet mot spredning av viruset, sier Spurkland.
Hun mener det virker som det er større sjanse for å bli smittet, jo lenger det er siden man ble fullvaksinert.
– Det viruset vi nå forholder oss til er et annet virus enn det vi er vaksinert mot. Vaksinen er mot det første viruset som kom ifjor. Og de virusvariantene som nå sirkulerer er virusvarianter som lykkes med å smitte oss på tross av vaksinen vi har fått mot det første viruset, sier Spurkland.
Tidligere i juli sa britiske forskere at koronavaksinene som brukes i Norge beskytter bedre mot deltavarianten enn fryktet.
Rapporten fra Public Health England fant at vaksinene er 96 prosent effektive mot sykehusinnleggelse, mens de er 79 prosent effektive mot smitte der du merker du er syk, men ikke trenger hjelp.
I FHIs siste ukesrapport heter det at antall meldte tilfeller økte i uke 29, etter seks stabile uker.
25 personer er innlagt på sykehus med koronasmitte for øyeblikket.