NRK Meny
Normal

– Amerikansk kvinne drept i kamp mot Assad-regimet

En amerikansk kvinne er blant tre utlendinger som er drept av syriske regjeringsstyrker nær grensa til Tyrkia. Statlig syrisk TV melder at kvinnen skal ha vært involvert i kamper mot Assad-regimet.

Amerikansk kvinne drept i Syria

Statlig syrisk TV melder at kvinnen ble drept i kamphandlinger mot soldater fra Assad-regimet.

Ifølge familien var det den 33 år gamle Nicole Mansfield fra Flint i Michigan, som hadde konvertert til islam, som ble drept mens hun skal ha kjempet med opprørerne.

Statlig syrisk TV har vist bilder av en bil i forbindelse med angrepet. Bilen har flere tydelige merker etter det som ser ut til å være kulehull i frotruta. TV-bildene viser også passet til Mansfield.

TV-kanalen opplyser imidlertid ikke om bilen ble brukt av noen med tilknytning til opprøerne i landet. Mansfields tante opplyser til amerikanske nyhetsbyråer at hun ble informert om niesens død av FBI, men hun hadde ikke fått ytterligere informasjon om hvordan hun døde.

Artikkelen fortsetter.

Nicole Mansfield

Et bilde av det som skal være passet til Nicole Mansfield ble vist på syrisk TV torsdag.

Foto: EBU

Fant kart

Foruten den amerikanske kvinnen ble også en britisk mann drept i et bakhold, som skjedde i Idlib-provinsen onsdag. Hvem den tredje var, er ikke klart, ifølge Rami Abdulrahman ved eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Abdulrahman sier at det ble funnet kart med militære posisjoner i deres besittelse.

Han la til at det virket som de hadde tatt bilder av militære installasjoner langs veien mellom Harim ved grensa til Tyrkia og byen Idlib lenger sør da de falt i soldatenes bakhold.

En talsmann for USAs utenriksdepartement sier de kjenner til saken, og at de har bedt tsjekkiske diplomater i Damaskus om hjelp til å få mer informasjon.

Opp mot 5.000 utlendinger

Den franske storavisen Le Monde opererer med tall på at mellom 2.000 og 5.000 utlendinger var i Syria for å kjempe i april. Blant disse antar man at flere hundre europeere, skriver Le Monde, ifølge Dagsavisen.

Ifølge internasjonale eksperter blir de utenlandske krigerne ofte lunkent mottatt av de lokale opprørerne.

Erwin Bakker fra Universitetet i Leiden i Belgia, påpeker at de lokale ofte anser utlendingene som amatører som bare er nyttige i propagandaøyemed. Enkelte jihadistgrupper oppfatter også ungdommene som potensielle spioner.

Også i Norge har problematikken vært aktuell den siste tiden. PST og Etteretningstjenesten har tidligere advart mot at norske statsborgere har dratt til Syria for å delta i kamphandlinger.

Tidligere denne uken sa også PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland til NRK at flere av nordmennene som har reist til Syria for å delta i kamphandlinger har blitt drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt