Hopp til innhold

PST: Flere nordmenn som kriger i Syria skal være drept

Flere personer som har reist fra Norge for å delta i kamphandlingene i Syria skal ha blitt drept, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

Flere personer som har reist fra Norge for å delta i kamphandlingene i Syria skal ha blitt drept. Det sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK. PST vil ikke bekrefte noe antall eller hvor opplysningene kommer fra.

SE VIDEO: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland er bekymret for at stadig flere nordmenn reiser til Syria for å krige.

Det sier PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland til NRK. PST vil ikke bekrefte antall personer som skal være drept eller hvor opplysningene kommer fra.

– Det er en økende bekymring for oss at flere reiser til Syria for å delta i kamphandlinger. Flere personer med norsk tilknytning som har reist til Syria for å delta i kamp skal være drept, sier Bjørnland til NRK.

– Dette er ikke endelig bekreftet, men vi har fått opplysninger som kan tyde på dette, understreker PST-sjefen.

– Lærer seg våpenbruk og eksplosiver

– Det er kommet kritikk mot PST fra nødhjelpsorganisasjoner som mener dere stigmatiserer alle som reiser til Syria. Hva sier du til det?

– De som driver med nødhjelp er ikke vår bekymring og heller ikke av interesse for PST. Vi skal være tydeligere på dette, sier hun.

Bjørnland påpeker at det ekstreme islamister som bruker vold for å fremme sine synspunkter som er i søkelyset til PST og som de er bekymret for.

– Bekymringen er islamister som reiser ut og skaffer seg kunnskap om å delta i kamp. De lærer seg håndtering av våpen, eksplosiver og tar kanskje liv for så å returnere til Norge, sier Bjørnland.

– Bekymret for terrornettverk

Ifølge PST-sjefen kan islamistene returnere til Norge farligere enn før de reise ut.

– Vi er bekymret for at de har skaffet seg et terrornettverk når de kommer tilbake til Norge. De kan og ha fjernet noen mentale barrierer, og kan av den grunn være farligere enn før de dro ut. Vi har forskning som viser at det er sammenheng mellom det å ha deltatt i kamphandlinger i konfliktområder og deretter planlegge eller fullføre terrorhandlinger, sier Bjørnland.

Norske myndigheter regner med at mellom 30 og 40 nordmenn har dratt til Syria for å kjempe med opprørerne mot Assad-regimet

SISTE NYTT

Siste nytt