Hopp til innhold

Al Shabaab truer med å likvidere flere somaliske politikere

Islamistgruppen Al Shabaab truer med å likvidere parlamentarikerne i Somalias nasjonalforsamling én etter én.

Ugandiske AU-soldater med beslaglagte våpen i Somalia

Al Shabaab truer med flere drap på landets politikere. Våpenarsenalet som ugandiske soldater har beslaglagt på vegne av den internasjonale fredsstyrken tilsier at de har muligheter til å gjennomføre truslene.

Foto: Mohamed Abdiwahab / Afp

Lørdag ble Mustafa Haji Mohamed drept idet han forlot en moské i Somalias hovedstad Mogadishu.

Han er den første parlamentarikeren som er blitt drept siden den nye nasjonalforsamlingen ble valgt av stammeledere i august. Mustafa Haji Mohamed var også svigerfaren til Sharif Sheikh Ahmed, som ble innsatt som midlertidig president i 2009 og som styrte frem til i høst.

Ifølge Al Shabaab er flere drap i vente.

– Den vellykkede likvideringen av Mustafa Haji Mohamed ble utført av hellige krigere som er innstilt på å drepe samtlige parlamentarikere, sier en talsmann for Al Shabaab.

– De gjenværende 274 medlemmene er på vår «venteliste» hvis de ikke fordømmer den kriminelle institusjonen som går på tvers av islamsk lov, heter det i kunngjøringen.

Al Shabaab mener demokrati og islam er uforenlig, og at demokratiske institusjoner som en nasjonalforsamling er å betrakte som ulovlige i et islamsk samfunn som skal styres etter sharialovene.

Mange har håpet at den nyvalgte nasjonalforsamlingen og den nye presidenten kan bringe Somalia, som har vært herjet av borgerkrig i to tiår, ut av elendigheten.

Det var også forhåpninger til at president Hassan Sheikh Mohamud kunne makte å få Al Shabaab til forhandlingsbordet, men det synes mindre aktuelt etter at den islamistiske geriljagruppen forsøket på å ta livet av ham.

Islamistgruppen har vært på vikende front i Somalia de siste månedene, men utgjør fortsatt en alvorlig trussel.

SISTE NYTT

Siste nytt