Al Shabaab nekter FN å hjelpe

Den islamistiske al-Shabaab-militsen nekter utenlandske hjelpeorganisasjoner å dele ut nødhjelp i tørke- og sultrammede Somalia.

Al Shabaab-milits ved flyktningeleir i Shebelle

Det sørlige Somalia er rammet av tørke, og FN har erklært hungersnød. Men al-Shabaab-militsen nekter flere hjelpeorganisasjoner å dele ut mat.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Tørken i Somalia «utnyttes av ytre fiender», hevder den islamistiske al-Shabaab-militsen, som nekter utenlandske hjelpeorganisasjoner å dele ut nødhjelp.

Al-Shabaab kontrollerer store deler av det sørlige Somalia. I 2009 innførte de forbud mot hjelp fra utenlandske hjelpeorganisasjoner i landet.

De har siden opphevet forbudet for de fleste organisasjonene, men har opprettholdt et forbud mot FNs Verdens matprogram (World Food Programme), som de sier er et «spionbyrå», skriver Reuters.

Nekter for hungersnød

Forrige uke anklaget den islamistiske militsen FN-organiasjonen for å ha overdrevet omfanget av tørken og nektet for at det er hungersnød i landet.

– Det muslimske folk må være klar over at den ytre fienden, spesielt ikke-muslimer, har tenkt ut en ny strategi, sa al-Shabaab-talsmann Sheikh Ali Mohammed Rage til militsens egen radiokanal lørdag.

– Deres strategi er å flytte folk utenlands, spesielt til kristne land som Etiopia og Kenya, slik at deres tro skal tilintetgjøres og de kan bli mannskap og soldater for de kristne, sa Rage videre.

Rage hevdet at lokale kjøpmenn og muslimske hjelpearbeidere på egen hånd klarer å dele ut mat til trengende.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Al Shabaab gjør det vanskelig for internasjonale hjelpeorganisasjoner

Video: Al Shabaab gjør det vanskelig for internasjonale hjelpeorganisasjoner å hjelpe sulteofrene

Afrikanske Union i kamp mot militsen

Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrker har klart å kjempe til seg kontrollen over en av Al Shabaabs viktigste oppholdssteder, skriver The Telegraph.

Det er forventet flere kamper i de kommende dagene mot al-Shabaab, noe som kan komplisere matleveranser til de utsatte områdene.

Våre matsentre kommer til å holde åpent på tross av den vanskelige sikkerhetssituasjonen, sier en talsmann for FNs Verdens Matprogram.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt