Normal

Al-Bashir avviser arrestordre

Sudans president sier at den internasjonale krigsforbryterdomstolen ikke har noen myndigheri Sudan, og at påstandene er rene løgner.

Sudan støtter al-Bashir

Demonstrasjoner i Sudan i dag mot krigsforbryterdomstolens avgjørelse om å få president Omar Hassan al-Bashir arrestert.

Foto: Mohamed Nureldin Abdalla / Scanpix/Reuters

Dette er president Omar Hassan al-Bashir første kommentar i saken etter at domstolen i dag anklaget ham for folkemord og utstedte en arrestordre mot ham.

- Vi har hele tiden sagt at vi ikke er en del av domstolen og at den derfor ikke har domsmyndighet her i Sudan, sa al-Bashir i en direktesendt tale på sudansk fjernsyn i kveld.

- Folk som har vært i Darfur, møtt statstjenestemenn og sett på forholdene her, vet at påstandene om folkemord er løgn, sa han.

- Vent til problemene er løst

Sjefaktor ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag ber om arrestordre mot Sudans president Omar Hassan al-Bashir. Sudans regjering raser, og en norsk ekspert tviler på om Bashir havner for retten.

Ifølge aktoratet ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har Bashir det øverste ansvaret for drap på 33.000 sivile i Darfur-regionen vest i Sudan. Styrker og agenter under Bashirs ledelse er ansvarlige for 80.000 til 265.000 menneskers «langsomme død», het det i rettsdokumenter mandag.

Tanzanias utenriksminister Bernard Membe ber om at ICC utsetter eventuelle forsøk på å få Bashir arrestert til etter problemene i Darfur og Sør-Sudan er løst. Membe snakket på vegne av Tanzanias president Jakaya Kikwete, som er leder for Den afrikanske union (AU).

– Sensasjonelt

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch hilste forsøket på å få Bashir stilt til rettslig ansvar velkommen. En norsk Sudan-kjenner som ba om å få være anonym, sa til NTB at ICCs ønske om en arrestordre er sensasjonelt.

– Men samtidig er ønsket ikke overraskende, sa eksperten.

– Logikken i denne saken er helt grei, ICCs sjefaktor Luis Moreno-Ocampo påpeker bare ting som har vært del av den gjengse forståelse av situasjonen i Darfur, tilføyde han.

I Khartoum møtte utspillet fra Haag rasende reaksjoner.

– Vi i bryr oss ikke om hva som kommer fra ICC, for oss eksisterer denne institusjonen ikke, sa talsmannen Ali al-Sadig til nyhetsbyrået Reuters.

Trusler

Han tilføyde at Sudan vil fortsette med fredsprosessen i Darfur og beskytte alle FN-arbeidere som befinner seg innenfor landets grenser. En annen regjeringstalsmann, Kamal Obeid, truet ifølge nyhetsbyrået AFP med reaksjoner hvis spørsmålet om Bashirs ansvar for overgrep i Darfur blir brakt inn for FN.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sa at den sudanske presidenten må respektere ICCs avgjørelse.

– Vi vet at følgene kan bli alvorlige, men vi støtter den internasjonale domstolen, og vi vet at det er umulig å motsette seg dens avgjørelser, sa Kouchner på en felles pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Paris.

USA skjerpet mandag sikkerheten rundt sin ambassade og andre amerikanske kontorer i Khartoum og i den sørsudanske byen Juba. Amerikanerne frykter reaksjoner i Bashir-saken, selv om USA ikke anerkjenner ICC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt